Bøger / skønlitteratur / roman

Manden fra Levanten : spionthriller


Beskrivelse


Thriller om en engelsk industrimand, der bliver taget som gidsel af en palæstinensisk terroristgruppe.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juli 2014

af

af

Per Månson

d. 11. juli 2014

For alle yndere af en god, klassisk spændingsroman.

Ambler (1908-1998), der regnes for den forfatter, der gjorde thrillergenren litterær, skrev aktuelle romaner i både før- og efterkrigstiden. Manden fra Levanten er fra 1972 (dansk udgave 1975) og tager udgangspunkt i den også dengang aktuelle Mellemøstkonflikt. Michael Howell driver et familiefirma i bl.a. Syrien, hvor han ved samarbejde med regeringen prøver at undgå nationalisering af ejendommene. Da han en nat opdager, at en af hans fabrikker bruges til at fremstille våbendele til brug for terrorhandlinger mod Israel, kommer han i en klemme, hvor han må spille terroristernes spil for at overleve. Det er en fremragende roman der ikke bærer meget præg af de godt 40 år. Mange af problemstillingerne er stadig sørgeligt aktuelle. Sprogligt er det en elegant sag, der fortjent fik Gold Dagger Award ved udgivelsen.

Le Carre og Graham Greene er de mest oplagte at sammenligne med, og de vedgår da også begge gælden til Ambler.

En fremragende thriller, der både indholdsmæssigt og sprogligt holder godt 40 år efter udgivelsen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kåre Gausdal

d. 18. dec. 2018

I 1984 blev den engelske forfatter Amblers berømteste roman En kiste tit Dimitros genudgivet. Nu er turen kommet til en af hans andre kendte romaner, som blev udgivet første gang på dansk i1975. Handlingen foregår især i Libanon og Syrien. Manden fra Levanten, Michael Howell er forretningsmand, tredje generation i et større familiefirma, der driver forskellige former forindustrivirksomhed. For at forebygge nationaliseringer indleder Howell forhandlinger med repræsentanter for den syriske regering. Det viser sig senere at blive skæbnesvangert, da han indvikles i enaffære med den palæstinensiske kampgruppe PAF. Gruppens leder Salah Ghaled bruger hans tørelementfabrik som dække for våbenproduktion. Han tvinges derfor til aktivt at deltage i et forsøg på enterroraktion rettet mod Israel. Bogens miljøskildringer er troværdige. De involverede personer giver hver deres bidrag til historien. Som i Amblers andre bøger er der et stænk af underfundig humor.Der er ikke mange personer ihistorien, som ikke har en mere eller mindre anløben karakter selv helten. Forside å la kioskroman. Oversat til præcist og godt dansk af Erik Pouplier. En velskrevetspændingsroman med rimelig underholdningsværdi.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Børge Sørensen

d. 19. dec. 2018

En britisk/syrisk forretningsmand indblandes ufrivilligt i den mellemøstlige konflikt. Et hold yderliggående palæstinensere benytter hans fabriksanlæg til våbenfremstilling, og tvinger ham til samarbejde. Projektet går ud på at udslette Tel Aviv ved et raketangreb fra et uskyldigt udseende fragtskib. Forretningsmanden kommer i kontakt med den israelske efterretningstjeneste, og anslaget mod den jødiske stat forpurres. Det er en ganske spændende og velskrevet roman. Ambler forstår at bygge spændingen metodisk op, og er så tilpas relativ i sin menneskeskildring at den unuancerede sort/hvid tegning undgås. Letlæst og en god og mundret oversættelse, samtidig med at der er en overbevisende og spændingsskabende leg med rakettekniske begreber som boller på suppen. Ren underholdning i den bedre halvdel.


Jyllands-posten

d. 24. mar. 1987

af

af

L.

d. 24. mar. 1987


Det fri Aktuelt

d. 16. maj 1987

af

af

Tom Ekeroth

d. 16. maj 1987


B.T.

d. 17. juni 1975

af

af

E. Chr. R. Bernhardsen

d. 17. juni 1975


Politiken

d. 20. juni 1975

af

af

Tage La Cour

d. 20. juni 1975


Weekendavisen

d. 13. juni 1975

af

af

Marie-Louise Paludan

d. 13. juni 1975


Aalborg stiftstidende

d. 31. juli 1975

af

af

Valdemar Hein

d. 31. juli 1975


Berlingske tidende

d. 12. juni 1975

af

af

Tage Taaning

d. 12. juni 1975