Bøger / faglitteratur

Marie - uundværlig husholderske i to kunstnerhjem


Beskrivelse


Beretningen om Marie Larsen, søster til Johannes Larsen og Christine Swane, (1872-1954) giver indblik i en ugift husholderske liv gennem mere end et halvt århundrede, og i tilgift et kig ind bag kulisserne i to danske kunstnerhjem. I den sidste del skildres husholdningens indhold og rivende udvikling i Maries levetid, en udvikling der for altid har ændret kvinders liv.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. aug. 2012

af

af

Anny Skov Madsen

d. 22. aug. 2012

Bogen formidler den teknologiske udvikling i private husholdninger set ud fra maleren Johannes Larsens ugifte søster Marie Larsen, som levede 1872-1954. Netop det biografiske fokus betyder at bogen kan læses bredt af alle, der interesser sig for kvinders historie og vilkår fra ca. 1880-1950.

Marie Larsen (1872-1954) var søster til malerne Johannes Larsen og Christine Swane. Hun var ugift og blev uddannet til at varetage husholderrollen. Som datter af en velstående købmand i Kerteminde blev hun oplært forskellige steder. Hun var en stor hjælp for broderen og hans familie og senere også søsteren, der kunne pleje sin malerkarriere, da hun blev skilt fra Sigurd Swane. Første del af bogen belyser Maries private liv, vilkår og muligheder i den store familie, mens anden del også fortæller om, hvordan husholdningerne udviklede sig teknologisk bl.a. de forskellige perioders madlavning, beklædning, rengøring og vask. Meget har afsæt i Kertemindes lokalhistorie, men den tegner også de generelle træk. Der er citeret fra en række kilder og det righoldige illustrationsmateriale er et godt supplement til den velskrevne tekst.

H. Juhl fortæller i Husbestyrerinde søges, 2008 om ni kvinders liv som husholderske i forskellige sociale lag.

En fint formidlet kultur- og kvindehistorie viser ugifte kvinders vilkår og husholdningernes teknologiske udvikling. En anderledes og spændende vinkel på de to malersøskende Johannes Larsen og Christine Svanes familieliv og karriere, som er velbeskrevet.


Journalen

2013, nr. 2

af

af

Harriet M. Hansen

2013, nr. 2


Fynske årbøger

2012

af

af

Pia Sigmund

2012