Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Maries svære hemmelighed


Beskrivelse


Marie på 11 bor alene sammen med sin mor. Morens nye ven Allan trækker moren ind i et alkoholmisbrug, og Marie må påtage sig ansvaret for hjemmet og for sin lillesøster.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juni 2002

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 3. juni 2002

Hanne Jørgensen, der tidligere bl.a. har udgivet romanen Min far er en engel (2001) om en pige, hvis far dør af kræft, har skrevet denne "brugs-roman" om pigen Marie. Marie bor alene sammen med sin mor. Moren bliver kæreste med Allan, der har et stort alkoholforbrug. Han trækker moren med sig ind i misbruget, og Marie påtager sig mere og mere af ansvaret i det lille hjem, samtidig med, at hun overfor kammerater og i skolen bliver mere og mere indesluttet. Bogen slutter med, at Marie flytter til noget familie, mens moren, der er blevet svigtet af Allan, kommer i behandling. Handlingen i den meget korte roman strækker sig over et par år i Maries liv (fra hun er 11 til hun fylder 13). Derfor bliver handlingsforløbet og miljø- og personskildringen også noget skabelonagtig. Alligevel formår forfatteren at afdække nogle mekanismer og forløb, som er troværdige og forståelige for læserne. Skildringen af Marie, der efterhånden fuldstændig påtager sig ansvaret for den lille familie, og af den svage mor, der synker mere og mere ned i misbruget, er overbevisende og dækkende. Romanen kan anvendes til emnearbejde om alkohol, samt til almindelig selvstændig læsning for børn fra ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juni 2002

af

af

Betty Folino (skole)

d. 3. juni 2002

En velskrevet og rammende fortælling om børn, der berøres af omsorgssvigt. Marie på 11 år oplever en voldsom ændring i sin hverdag, da hendes mor får en kæreste med et stort alkoholforbrug. I et enkelt og letlæst sprog bliver hele forløbet beskrevet: Maries længsel efter at være en del af en "rigtig" familie, det vanskelige samliv med den nye far, moderens graviditet, medfølgende overvægt og voksende passivitet, samt Maries følelser af samhørighed og kærlighed i forhold til lillesøsteren. Moderens voldsomme deroute medfører at Marie overtager voksenrollen, passer sin lillesøster og væmmes ved moderen. Hun forsømmer skolearbejdet og håndboldspillet og isoleres fra sine jævnaldrende. Hun lyver og gør alt hvad hun kan for at skjule den hjemlige situation. Til sidst lykkes det at involvere morfar, til hvem kontakten ellers har været brudt i mange år, og man ser et glimt af håb. Historien fortælles i 10 korte kapitler. 1-2 sort/hvide illustrationer per kapitel viser centrale hændelser, ligeledes giver forsidesillustrationen: en fortvivlet Marie med den alkoholiserede mor i baggrunden, et godt indtryk af bogens indhold. Børn fra 4. kl. kan identificere sig med et barn som Marie og bogen vil blive slugt. Selvlæsning og oplæsning fra 4.-6. kl.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 39 (2002)

af

af

Solveig Andersen

Årg. 119, nr. 39 (2002)