Bøger / faglitteratur / bibliografier

Marinus : karikaturtegner med kamera


Beskrivelse


Fotokunstneren Marinus Jacob Kjeldgaard (1884-1964) lavede fotomontager til den parisiske ugeavis Marianne. 60 af disse montager som blandt andre karikerede Hitler og Stalin vises og analyseres.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2007

Billedhistorisk værk og kavalkade, der henvender sig til de som interesserer sig specielt for politisk kunst, og mere bredt et overset aspekt af 2. verdenskrig, nemlig brugen af satire og karikaturtegninger som modstand.

Som forordet fortæller er en af tyskernes første handlinger i Paris 1940 at besøge ugeavisen Mariannes redaktion, og her få fat i en forhadt danskfødt billedredaktør, Marinus Jacob Kjeldsen, der med sine fotomontager provokerer nazisterne. Heldigvis finder de ham aldrig. Om ham siger forordet også: "Men her var i hvert fald én tydelig stemme, den var dansk, og den tilhørte Marinus..." Bogen fortæller om ugeavisen Marianne, men er ellers helliget de 60 fotomontager ud af mere end 250 som Marinus Jacob Kjeldsen lavede 1932-1940, og som har overlevet tidens tand. Montagerne er i kronologisk orden og bag i bogen er der en oversigt over hver montages personer. I Marianne nr. 329 fra 8. februar 1939 står Einstein ved siden af Goebbels. Gobbels spørger: "Og hvem er Deres forfædre, hr. professor?" Hvor Einstein så kvikt og enkelt svarer: "De samme som Deres, tror jeg...aberne!" Fantastisk billedkavalkade, der aktuelt maner til eftertanken om vigtigheden af at turde bruge politisk satire, ikke mindst, hvis den ikke er politisk korrekt.

Der er i nyere tid ikke skrevet meget om Marinus Jacob Kjeldsen, der virkelig fortjener fornyet omtale.

Unik billedkavalkade og vigtig politisk dansk stemme fra fortiden.


Politiken

d. 13. okt. 2007

af

af

Peter Michael Hornung

d. 13. okt. 2007