Bog for fagfolk i litteraturfag, som gerne vil orientere sig i forskellige metodevalg og tolkninger.
Martin Andersen Nexø (1869-1954) har skrevet et par af dansk litteraturs store klassikere. Han voksede op under kummerlige kår, blev overbevist kommunist og glødende tilhænger af Sovjetunionen. Bo Elbrønd-Bek kalder sin metode for psyko-historisk og bruger et freudiansk begrebsapparat i sin tese om, at traumer i Nexøs barndom førte til hans ukritiske beundring for kommunisme og stalinisme. Bogen gennemgår Et lille kræ, 1932, Mod dagningen, 1923, samt artikler og taler i en fremstilling, som er meget detaljeret med mange og lange citater. Læseren må selv for en stor del udfolde begrebsapparatet og de analyser, som skal få tese og værkgennemgang til at hænge sammen. Fremstillingen inddrager ikke historiske sammenhænge, og det gør den snæver. Den kræver gode faglige forudsætninger inden for historie og litteraturteori. Bo Elbrønd-Bek (f. 1946) er litteraturforsker.
Der er skrevet rigtig meget om Nexø og med vidt forskellige vinkler. Elbrønd-Beks bog kan bedst sammenlignes med hans tidligere udgivelser med udgangspunkt i sammenhængen mellem forfatter, psykoanalyse og værk, fx Klaus Rifbjergs homoerotiske fascination, 2010, og Karen Blixens tabsoplevelser, 2011.
Bog om Matin Andersen Nexø, som ud fra en individuel-psykoanalytisk vinkel forklarer hans holdning til kommunisme og stalinisme. Bogen er for fagfolk og kræver god baggrundsviden.