Bøger / faglitteratur

Medborgerskab - en udfordring til efterskolen


Beskrivelse


Erfaringer og refleksioner fra et projekt hvis formål var at undersøge og formulere efterskolens særlige muligheder og betingelser for at arbejde med undervisning og samvær i lyset af et åbent begreb som medborgerskab.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Karsten Boll

2008

Selvom bogen i sin titel henviser til efterskolefolk, er der også for folkeskoleområdet rigtig mange gode pædagogiske overvejelser til refleksion, når det drejer sig om undervisning i - eller udvikling af medborgerskab.

Bogen, der er blevet til på baggrund af et udviklingsprojekt mellem 10 efterskoler, Professionshøjskolen University College-Syd og Danmarks Pædagogiske Universitet, beskriver den udfordring, efterskolerne fik med at gennemtænke efterskolens dannelsesopgave i form af begrebet medborgerskab. Skulle det være et ekstra fag eller skulle det indtænkes i dansk, historie, samfundsfag og kristendom, de sidste tre er blevet nye eksamensfag. Projektbeskrivelse, betænkelighed og revidering af de første tiltag er fint beskrevet i artiklerne, der også indeholder refleksioner ud fra de enkelte skolers profiler, elevklientel og redelige evalueringer på, hvad der er lykkedes, og hvad der skal arbejdes med. Sproget er letflydende og bogen er hurtigt læst. Forrest detaljeret indholdsfortegnelse og bagest henholdsvis litteraturliste, liste over deltagere i projektet samt et appendiks.

Der er tidligere udsendt Dannelse til demokratisk medborgerskab (06/45) og På vej på efterskole (05/41), men ingen af disse har beskrivelsen af udviklingsprojektet med.

Fin beskrivelse af begrebet medborgerskab og fokus på elevengagement i skolens ældste klasser.