Bøger / faglitteratur / bibliografier

Mein lieber Kristian : beretninger om forbudt kærlighed og kamp for livet i lejrene for tyske flygtninge på den jyske hede 1945-1949


Beskrivelse


Om livet som tysk flygtning i Danmark i årene efter den 2. verdenskrig. For de to flygtninge Margarete Komm og Horst Sander munder det ud i et livslangt forhold til Danmark.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. nov. 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 29. nov. 2018

I de sidste måneder af 2. verdenskrig modtog Danmark godt en kvart million tyske flygtninge. Ca. 20.000 af dem endte i lejrene ved Karup i Midtjylland. Her får vi både en del af historien om de tyske flygtninge i området, og historierne om to enkelte flygtninge, som fik et livslangt forhold til Danmark. Primært for lokalhistorisk interesserede i Midtjylland.

Efter det tyske sammenbrud på østfronten, flygtede hundrede tusinder tyskere i panik mod vest over Østersøen, og en del af dem endte i Danmark, hvor de var uønskede, men alligevel kom til at opholde sig indtil den allierede besættelsesmagt i Tyskland gav dem tilladelse til at vende tilbage. Her levede de i tryghed, men under kummerlige forhold. I begyndelsen indkvarteret blandt majoritetsbefolkningen, men senere i lejre som dem på Karupegnen. Enkelte, som de hvis historier er beskrevet i bogen, kommer dog i kontakt med lokale, og trods vanskeligheder opnår de begge et langt liv i Danmark, og vi får også kort beretningerne om dette efterliv. Bogen er illustreret med samtidige fotos, og der er kildefortegnelser.

Jens Peter Østergaard og Jakob Thorup Thomsen er journalister. De skriver ligefremt og fastholder en journalistisk stil med korte afsnit med egne kapiteloverskrifter. Bogens to hovedhistorier er interessante, og det er dem, der skal "sælge" bogen til læsere især i lokalområdet.

Tyskernes katastrofe giver beretningen om de etniske udrensninger på østfronten, som skabte flygtningestrømmen.


litteratursiden.dk

d. 21. jan. 2019

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 21. jan. 2019

Med udgangspunkt i to personlige historier fortælles en interessant og tankevækkende historie om en kvart million tyske flygtninge, som endte i Danmark ved Tysklands sammenbrud. Ideen til denne bog f...