Bøger / faglitteratur

Menneskene og alt andet


Beskrivelse


En idéhistorisk bog om menneskets forhold til den omgivende verden. Hvordan står mennesket - i sit forhold til naturen, i forholdet til de andre og i forhold til sig selv.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2020

af

af

Kent Skov

d. 16. apr. 2020

En idéhistorisk bog om menneskets forhold til den omgivende verden. For fagfolk og seriøst interesserede i filosofi og idéhistorie.

Tidligere idéhistoriker ved Aarhus Universitet, Hans-Jørgen Schantz, skriver i dette essay om menneskets placering blandt andre eksistenser. Aldrig før har menneskeheden haft så stor en viden om sig selv: Herkomst, biologisk og biokulturelt, historisk samt om adfærd, psyke, hjernen, medicinsk etc. Menneskesynet afløses over tid af en moderne eksistensfilosofi og selvindsigt. Mennesket ser sig, ifølge HJS, i højere grad nu som natur og en del af verden, men kompleksiteten og de etiske udfordringer er også større nu.

HJS' tilgang er, at mennesket er et mysterium for sig selv og er dets egen største trussel. Fremstillingen her prætenderer ikke at give definitive svar, men peger på problemstillinger, der har optaget menneskeheden i århundreder og kendetegner vores art ift. andre pattedyr og den viden og vilkår, menneskeheden er underlagt nu. HJS peger på den uhyre kompleksitet, mennesket befinder sig i, og han skriver og tænker det i en lang tankekæde struktureret i mindre delemner. En både interessant, bredspektret og læseudfordrende analyse på fagligt niveau.

Mogens Pahuus' Eksistens og naturMennesket er en god grundbog inden for emnet. Antologien Mennesket har forskellige tilgange til samme af forskellige forfattereMogens Pahuus' Eksistens og natur er en god grundbog inden for emnet. Antologien har forskellige tilgange til samme af forskellige forfattere.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 8, nr. 4 (2020)

af

af

Lise Søelund

Årg. 8, nr. 4 (2020)


Dansk pædagogisk tidsskrift [online]

2020, nr. 4

af

af

Steen Nepper Larsen

2020, nr. 4


Kristeligt dagblad

d. 25. aug. 2020

af

af

Søren Chr. Hindsholm

d. 25. aug. 2020


Berlingske tidende

d. 5. juni 2020

af

af

Bent Meier Sørensen

d. 5. juni 2020


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 226 (2020)

af

af

Poul Ferland

Nr. 226 (2020)


Standart

Årg. 34 nr. 4 (2020)

af

af

Søren Rosenberg Pedersen

Årg. 34 nr. 4 (2020)


Religion

2020, nr. 4

af

af

Finn Stefánsson

2020, nr. 4