Bøger / faglitteratur til børn / kogebøger

Meyers køkkenbørn


Beskrivelse


Opskrifter afprøvet af børn i Meyers Madhus i forbindelse med madhusets kulinariske fritidsordning for børn i 9-14-års alderen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2000

af

af

Ulla Møller

d. 8. dec. 2000

I forbindelse med "Meyers Madhus" har kokken Claus Meyer skabt en kulinarisk fritidsordning for børn i 9 -14-årsalderen. Den daglige ledelse forestås af Ole Poulsen, der er kok og lærer. En række af fritidsordningens opskrifter er her samlet i en appetitvækkende kogebog. I hver sit forord redegør de to idemænd for deres tanker om mad og børn (mennesker). De har begge velbegrundede meninger om kvalitet i madlavningen. Her er ingen løftede pegefingre, men sans for omhu i tilberedningen af gode råvarer og respekt for den gode smagsoplevelse. Bogen indledes med en fyldig indholdsfortegnelse. Herpå følger opskrifter beregnet til fire på kartoffel- og grøntsagsretter, på fjerkræ og fisk, kødretter, desserter og madpakker. De spænder fra en børneklassiker som sauce bolognese til muslingesuppe og virker velgennemarbejdede og grundige. Hvert afsnit indledes med en kort gennemgang af den pågældende råvare. Ind imellem opskrifterne ses kommentarer fra deltagerne, og mon ikke Maya har ret, når hun siger, at hun ikke er så kræsen, når hun har været med til at lave det hele fra bunden. For det må være svært at være kræsen, når man præsenteres for så varieret mad, hvor der bruges krydderier og krydderurter og smages til med både sødt og surt. Ligeså lækker som maden er selve bogen, med dejlige farvebilleder af børn og mad på tykt glittet papir, der sikrer holdbarheden ved flittigt brug.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2000

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 8. dec. 2000

Baggrunden for udgivelsen er et kulinarisk fritidstilbud til børn, som Claus Meyer startede i "Meyers Madhus" på Nørrebrogade som alternativ til andre fritidstilbud. I samarbejde med Ole Poulsen, undervisningsleder, er opskrifterne udarbejdet og afprøvet her, og hver indleder bogen med et fyldigt og idégivende forord. Intentionerne er at gøre måltidet til en fælles og æstetisk nydelse som følge af at vælge gode og friske råvarer, skærpe sanserne under tilberedningen og gøre denne til en skabende proces med lærende, eksperimenterende og andre værdifulde faktorer. Bogen ligner en kogebog, traditionel inddeling, en opskrift med helsides foto for hvert opslag og en minutiøs vejledning under "Sådan gør du:". Hver kategori indledes med en lille tekst med oplysninger og gode råd. Det er ikke dyre og udsøgte specialiteter, men hverdagsretter, incl. madpakken, som børn fra 5.- 6. klasse kan være med til eller klare selv. Flot design, spiralryg og glatte sider en ekstra brugerfordel, velegnet til undervisning som til hjemmebrug, og interessen for madbøger er på forhånd givet.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 9 (2001)

af

af

Birgit Østergaard

Årg. 118, nr. 9 (2001)