Bøger / faglitteratur

Michel Foucault : en introduktion


Beskrivelse


Introduktion til de vigtigste temaer hos den franske filosof Michel Foucault (1926-1984), bl.a. diskurs, magt, styring, guvernementalitet, etik, genealogi og arkæologi. Desuden tegnes et billede af den akademiske og sociale kontekst, Foucaults arbejde er blevet til i, og af hans politiske aktivisme.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2009

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 2. nov. 2009

Foucault anvendes inden for en lang række studier, og en introduktion til hans liv og værk vil blive brugt i mange sammenhænge.

I første kapitel gennemgår Nilsson Foucaults liv fra den tidligste ungdom til hans død i 1984. Han deler hans forskerkarriere op i tre perioder, nemlig den "arkæologiske" periode indtil 1970, hvor forskellige videns- og kundskabssystemer (fx "fornuften" versus "galskaben") analyseres. Derefter er den magtanalytiske periode i 1970'erne med fokus på forskellige former for magtteknikker. Endelig er der den subjektorienterede periode fra ca. 1979 til hans død. Her er der især fokus på selvteknologiernes eller selvdisciplinens historie bl.a. som dele af Seksualitetens historie. De næste tre kapitler helliges hver af disse perioder. Kapitel 5 beskæftiger sig med Foucaults politiske tænkning og engagement. Endelig perspektiveres op til vores samtid i kapitel 6. Der er en fyldig bibliografi og litteraturliste og et godt register. Sproget er klart og engageret, og formidlingen lykkes godt.

Det er Nilssons første udgivelse på dansk. I år er introduktionerne Magtens kartografi og Foucault tidligere udkommet.

Roddy Nilssons fortjeneste er, at han med denne gennemgang i et klart sprog gør Foucaults tanker tilgængelige for en større kreds. Fint redskab for førstegangslæseren af Foucault.