Kendskabet til Michelet er givetvis begrænset, så bogen retter sig primært mod en snæver målgruppe af politisk interesserede i relation til overvågning og demokrati.
Den norske forfatter Jon Michelet var især aktuel i Danmark med sine kriminalromaner fra slutningen af 1970'erne og frem til slutningen af 1980'erne. Udover sin forfattervirksomhed var han meget aktiv på den norske venstrefløj og blev af den grund ulovlig politisk overvåget af den norske efterretningstjeneste. I bogen gennemgår han og kommenterer den mappe, der blev oprettet på ham. Den udgør et aktuelt dokumentationsmateriale i relation til debatten om efterretningstjenesternes virksomhed i et demokratisk samfund. Et efterord af Preben Vilhjelm perspektiverer sagen i relation til tilsvarende forhold til Danmark - og det falder ikke ud til vores fordel.
Der findes ingen direkte sammenlignelig litteratur om emnet. Politisk historie og jura, 2012 beskæftiger sig bl.a. med politisk overvågning under den kolde krig og efterretningstjenesternes rolle i demokratiske samfund.
Jon Michelets udførlige gennemgang af sin egen sagsmappe fra den norske efterretningstjenestes ulovlige overvågning af hans politiske virksomhed i 1970'erne og 1980'erne. Et aktuelt dokumentationsmateriale i relation til debatten om efterretningstjenesternes virksomhed i et demokratisk samfund.