Bøger / faglitteratur / erindringer

Mine egne veje : Ghita Nørby i samtale med Niels Birger Wamberg


Beskrivelse


Ghita Nørby (f. 1935) fortæller om sit privatliv, om sine mange store roller i såvel film som på teatret samt om samarbejdet med instruktørerne og holdningen til faget og dets store personligheder.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgitte Bornæs

d. 18. dec. 2018

I anledning af Ghita Nørbys 60 års fødselsdag den 11.1. udgives denne 'bogen om ...'. Den har basis i en række samtaler mellem GN og Niels Birger Wamberg i sommeren 94. Denne samtaleform erfastholdt i bogen: Spørgsmål - svar. Bogen er nogenlunde kronologisk - starter med barndommen i kunstner- (men ikke boheme-) hjemmet i Nyhavn, fortæller om skolegang, elevskole og forholdet tilforældrene, specielt det vanskelige forhold til moderen, som Ghita Nørby har brugt meget af sit liv på at bearbejde. Hun fortæller om arbejdet med de mange roller i film og specielt i teatret ogsamarbejdet med instruktørerne. De fremtrædende temaer i bogen er således dels personen GN, privat og på scenen, den udvikling hun har gennemlevet tilfældigt eller (mest) villet, delsskuespilkunsten - hvordan arbejder hun, samarbejdet, holdninger til faget, noget om de store lærere. Bogen er meget ærlig, meget åbenhjertig og meget personlig. I modsætning til en anden kendtskuespillerindes erindringer er bogenblottet for beskrivelser af kjoler, menuer og søde børn. Den fortæller med mange facetter om et søgende menneske, som vil bearbejde sin egen udvikling, sinprofessionalisme og sit fag, og den forklarer herigennem en hel del om den fascination, publikum får af GN som kunstner.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. nov. 2005

af

af

Thorkild Brunsborg

d. 21. nov. 2005

Denne bog blev første gang udgivet for ti år siden, og de første 223 sider er et uændret optryk af udgaven fra dengang. Men til gengæld er der kommet ca. 30 nyskrevne sider til. G.N. taler med Niels Birger Wamberg om det væsentligste, der er sket i hendes liv i de seneste ti år. Der er nyt om forholdet til såvel hendes mor, der er død i løbet af disse ti år, som til hendes søn. Men først og sidst er det, også i de nye afsnit, en samtale, der handler om den offentlige person, Ghita Nørby. Det er en særdeles velskrevet tekst, der skildrer hele personen uden på noget tidspunkt at blive snagende eller privat. Men som sagt: det personlige er med, der hvor det har betydning. Nyt er det naturligvis også, at der er omtaler af rollerne i såvel Rejseholdet, som i den aktuelle serie om Ørnen. Der er vel ikke anden grund end slitage til at kassere de gamle eksemplarer; men G.N.'s popularitet taget i betragtning er det vel rimeligt også at råde over denne nye udgave. Især fordi det stadigvæk er en fortrinlig, informativ og velskrevet biografi illustreret med to scenetegninger og en række sort-hvide fotografier, hovedsagelig fra film og teateropførelser.


Berlingske tidende

d. 10. jan. 1995

af

af

Jens Kistrup

d. 10. jan. 1995


Weekendavisen

d. 13. jan. 1995

af

af

Poul Behrendt

d. 13. jan. 1995


Det fri aktuelt

d. 10. jan. 1995

af

af

Tom Ekeroth

d. 10. jan. 1995


Jyllands-posten

d. 10. jan. 1995

af

af

Hans Andersen

d. 10. jan. 1995


Information

d. 10. jan. 1995

af

af

Marie-Louise Kjølbye

d. 10. jan. 1995


Kristeligt dagblad

d. 10. jan. 1995

af

af

Elin Rask

d. 10. jan. 1995