Bøger / faglitteratur til børn / erindringer

Mine tyve børn


Beskrivelse


Om tyve jødiske børns opvækst og tragiske død efter at de i 1944 er blevet udvalgt til et uhyggeligt tuberkulose-eksperiment. Deres skæbne beskrives bl.a. af overlevende slægtninge og tidligere kz-fanger og parallelt hermed fortæller forfatteren om sit eget livsforløb under nazismem.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. sep. 1997

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 3. sep. 1997

Endnu en gribende og tankevækkende dokumentarbog om nazitidens groteske og perverterede forsøg under dække af såkaldt videnskabelighed. I en fortættet og kontant sproglig form fortælles flere parallelle og sammenhængende historier ved en kronologisk beretning om dels forfatterens eget liv i Tyskland fra de første erindringer som 3-årig i 1930, dels 20 andre børns opvækst og tragiske død samt endelig nazismens opståen, hærgen, fald og de efterfølgende retssager. Bogen er forfatterens eget opgør mod nazismens uhyrligheder, og han har taget udgangspunkt i en ret sent opdaget sag om uhyggelige tuberkuloseeksperimenter med 20 børn, der kort før Tysklands fald hænges i kælderen under en skole i Hamburg. Ved omfattende research er det lykkedes forfatteren at få fat i slægtninge til børnene og tidligere kz-fanger, der kendte dem, og deres kommentarer er ikke de mindst gribende. Bogen sidste linier er fra juni 1996, og hele teksten er barsk læsning for især voksne og modne unge i sin nøgterne stil og engagerede indhold. Der står også meget mellem linierne, men bogen er særlig hård i sin kritik af de ansvarlige nazister, og af at Tyskland lige siden har undladt at retsfølge nogle af dem.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. sep. 1997

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 3. sep. 1997

Den 15/12 - 1944 ankommer 20 udvalgte jødiske børn i alderen 4 - 13 år til koncentrationslejren Neuengamme. På en specialafdeling skal de have tuberkulosebakterier ind i åbne sår ved skulderen, og senere skal kirtlerne under armene fjernes. Men der dannes ikke noget antistof, forsøget mislykkes. 20/4 - 1945 hænges de i en kælder på en skole i Hamborg, brændes i Neuengamme, og deres aske smides ud over markerne. Det er disse 20 børns skæbne og historie, forfatteren fletter ind i sin egen barndoms- og ungdomshistorie. Han har gjort det til sit livsværk at fortælle om disse børn, som han først fik kendskab til omkring 1970. Han har opsøgt deres familier, deres mordere og vidnerne. Det er barsk og grum læsning. Af de skyldige er mange af dem tilbage på banen. Processerne mod dem var mange gange en farce. Nazister i genvundne positioner dækkede over andre nazister. Bogen kræver sin læser, og kun specielt interesserede og dygtige elever i de ældste klasser vil nå til vejs ende. Men det er en fremragende bog, som nok først og fremmest vil finde sin velfortjente plads på voksenbiblioteket.


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 11 (1998)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 115, nr. 11 (1998)


Kristeligt dagblad

d. 1. nov. 1997

af

af

Aage Trommer

d. 1. nov. 1997


Weekendavisen

d. 17. okt. 1997

af

af

Stig Dalager

d. 17. okt. 1997


Information

d. 16. okt. 1997

af

af

Merete Møller Olesen

d. 16. okt. 1997



Informationer og udgaver