Bøger / faglitteratur

Minedrift i Midtjylland : kalkgruberne i Daugbjerg og Mønsted


Beskrivelse


Historien om minedriften og kalkværkerne i Daugbjerg og Mønsted fra begyndelsen af 1800-tallet til den sidste kalk brændes i 1950'erne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. sep. 2010

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 22. sep. 2010

Henvender sig til kultur- og lokalhistorisk interesserede, hvor kalkminerne i Daugbjerg og Mønsted har karakter af stadig levende kulturfænomener.

"Kalkmand, kalkmand i jorden dyb/ Hjælp mig stakkels menneskekryb/ jeg vil ikke ta ́dit guld/ jeg vil blot se solen fuld". Sådan lyder et gammelt vers om overnaturlig hjælp til at finde vej ud af en kalkmine i forordet til denne bog om kalkminerne i Mønsted og Daugbjerg. Bogen fortæller den lange historie om minedriften i Midtjylland. Bevarede regnskaber viser, at allerede i 1600-tallet brændes der kalk i de 2 miner. I 1604 bliver der fx leveret kalk til Gl. Lund på Mors. Da driften kulminerer i 1800-tallet forsyner Mønsted og Daugbjerg hele Midtjylland med den brændte kalk. Ja leverancerne rækker fra Himmerland og Thy til Kongeåen. Bogen fortæller hele den kronologiske historie om minedriften, hvor den sidste kalk brændes i 1950'erne. Dog er der senere brug af gødningskalk. Bogen afsluttes med et afsnit om turisme, under den aktive minedrift, og efter den sidste kalk er brudt og brændt. Bogen har en del fotos og afsluttes med et herligt foto af en damflagermus i forårshumør.

Der er flere mindre bøger om minedrift, fx Mønsted Kalkgruber af Elsa Steen Sørensen, og fx fortællinger om Jens Langkniv som mange forbinder med minerne.

Sympatisk og interessant kronologisk bog, der dog nok har en relativ smal målgruppe. Oplagt for biblioteker i lokalområdet og interessant for andre.