Bøger / faglitteratur

Moderne islam : lille idéhistorie


Beskrivelse


Om islams moderne gennembrud og islamiske tænkeres positive indstilling overfor nye europæiske ideer i perioden fra 1800 til i dag.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 2016

af

af

Hamide Kara

d. 30. nov. 2016

Om islamiske tænkere og deres modtagelse af europæiske ideer. For idé - og religionsinteresserede læsere.

Forsker og forfatter Philippe Provencal skriver om de islamiske tænkeres positive indstilling overfor nye ideer fra Europa. "De mest indflydelsesrige tænkere i 1800-tallet var i stor overensstemmelse med samtidens europæiske ideer om fremskridt og social og videnskabelig udvikling." Forfatteren skriver kronologisk om islam og dets udbredelse, og islamisk kulturs historie og udvikling i et med- og samspil med omkringliggende kulturer. For at lade tænkerne kommer til orde, citerer Provencal direkte og forklarer efterfølgende deres tanker ud fra eksemplerne og viser hvor rodfæstet de fortsat er, i den nutidige islamiske forståelse. Provencal veksler mellem historiske redegørelser og detaljerede beskrivelser. Bogen er udstyret med oversættelser af kilder og forklaring af kendte nøglebegreber i den muslimske verden, samt en omfattende biografisk skitsering.

En indsigtsfuld bog som giver en fin indføring i islams historie, dets tænkere og forholdet til den vestlige verden. Forfatteren skriver så grundigt og velformuleret, at bogens teologisk og idé - og religionshistoriske indhold bliver interessant og letforståeligt.

Andre titler som også fokuserer på islam, de sociale og kulturelle brydninger, tænkere der har præget det moderne Mellemøsten m.m. er fx Hvad er islamDen arabiske verdenPolitikens bog om islamMellemøstens ansigter, Den arabiske verden, Politikens bog om islam og Mellemøstens ansigterAndre titler som også fokuserer på islam, de sociale og kulturelle brydninger, tænkere der har præget det moderne Mellemøsten m.m. er fx Hvad er islam, , Politikens bog om islam og Mellemøstens ansigterAndre titler som også fokuserer på islam, de sociale og kulturelle brydninger, tænkere der har præget det moderne Mellemøsten m.m. er fx Hvad er islam, Den arabiske verden, og Mellemøstens ansigterAndre titler som også fokuserer på islam, de sociale og kulturelle brydninger, tænkere der har præget det moderne Mellemøsten m.m. er fx Hvad er islam, Den arabiske verden, Politikens bog om islam og .


Religion

2017, nr. 2

af

af

Ole Bjørn Petersen

2017, nr. 2Informationer og udgaver