Bøger / faglitteratur / analyser

Mødet med den Anden : et motiv i dansk kunst fra Wilhelm Bendz til L.A. Schou


Beskrivelse


Med udgangspunkt i seks værkanalyser af danske 1800-tals maleres værker forsøger forfatteren at indkredse den bagvedliggende opfattelse af "den Anden" ud fra to forskellige motivtyper: Konfrontationen mellem kunstneren og modellen og folkelivsskildringer fra fremmede egne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juni 2009

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 2. juni 2009

Med afsæt i filosoffen Emmanuel Lévinas' tanker og med direkte reference til motiver fra den danske malerkunst i perioden 1820-1860 henvender forfatteren sig til en relativt snæver gruppe, der ønsker at få sat tidens debat om fremmede og mødet med dem ind i en filosofisk/kunsthistorisk sammenhæng.

Alena Marchwinski, der selv er fremmed her i landet, forsøger med udgangspunkt i seks værkanalyser af danske 1800-tals maleres værker at indkredse den bagvedliggende opfattelse af "den Anden" ud fra to forskellige motivtyper: Konfrontationen mellem kunstneren og modellen og folkelivsskildringer fra fremmede egne. Marchwinski er kunsthistoriker, og skriver præcist på et højt akademisk og sprogligt niveau, og bogen er udstyret med noter, register og engelsk resumé i overensstemmelse hermed. Det høje abstraktionsniveau vil dog begrænse målgruppen, der kunne være bredere i en tid, hvor vores opfattelse af fremmedhed er på dagsordenen i flere sammenhænge.

Mødet med den Anden er en bog, der på enhver måde bryder nyt land, og kan derfor ikke sammenlignes med andre. Den har selvstændig værdi som kunsthistorisk udsagn, og vil indgå som redskab for andre, der vil forske indenfor emnet.

Med udgangspunkt i kunsthistoriske, filosofiske analyser af seks danske 1800-tals malerier indkredser forfatteren opfattelsen af "den Anden" eller "det fremmede" om man vil.


Berlingske tidende

d. 4. dec. 2009

af

af

Eva Pohl

d. 4. dec. 2009