Bøger / faglitteratur / kataloger (beholdningsbibliografi)

Møntmestergården : dekorationer og detaljer


Beskrivelse


Indendørs og udendørs detaljer fra Møntmestergården, der oprindeligt stod i København og nu er genopført i Den Gamle By i Aarhus.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. juni 2009

af

af

Helle Winther Olsen

d. 9. juni 2009

Har man gæstet Den Gamle By i Århus inden for de sidste 10 år, har man også lagt mærke til genopførelsen af den københavnske Møntmestergård på Torvet. Her får bygningen sin helt egen historie, som uden tvivl vil have et stort publikum blandt museumsgæster og alment arkitektur- og historieinteresserede.

I 1683 fødtes Møntmestergården i Borgergade, og her får vi historien om et langt, til dels lykkeligt og omskifteligt liv frem til idag, hvor den genopførte bygning netop er blevet indviet og præsenterer sig smukt i tre stokværk. Bygningen er det eneste store borgerhus tilbage fra den tidlige enevælde, og i 1944 blev den nedslidte bygning erklæret værdig til at blive nedtaget i sin helhed i forbindelse med en gennemgribende sanering i kvarteret. Derfor blev alle bygningsdelene stykke for stykke gemt på et lager, indtil muligheden for et nyt liv i Århus opstod. I 1999 begyndte genopbygningen for forskellige fondsmidler i Den Gamle By, og over 10 år har man genrejst den historiske bygning, så den nu fremstår i al sin udvendige bindingsværkspragt og med rekonstruerede barok og rokoko interiører. Den flotte bog dokumenterer dels bygningens københavnerhistoriske liv dels genopførelsen og restaureringsarbejdet.

Andre bøger om bygningshistorie og Københavns historie.

Hvis bygninger kunne tale -, og det kan dette fine borgerhus næsten, for dets historie giver os så mange detaljer om tidernes skiften, byggestile, historiske perioder, beboere og ikke mindst forslumning. Bred læserinteresse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. mar. 2011

af

af

Helle Winther Olsen

d. 18. mar. 2011

Alle der har besøgt Den Gamle By i Århus vil kende Møntmestergården og måske selv få lyst til at købe denne lille bog fra serien Den Gamle Bys lommebibliotek om dekorationer og detaljer fra det smukke bygningsværk. Indbydende og informativ lommebog, der er en første appetitvækker til et mere grundigt studium af bygningen og dens historie.

Møntmestergården hørte oprindeligt hjemme i Borgergade i København, hvor den blev opført i 1683. I 1944 blev huset revet ned, men pakket omhyggeligt sammen i alle løsdele; meningen var at huset skulle genopføres i en københavnsk pendant til Den gamle by i Århus. Det skete bare aldrig, så hele puslespillet flyttede i 1998 til Århus, hvor man gennem 10 år genopførte huset i al dets magt og vælde. Der er kælet for alle detaljer, og nogle af de særligt bemærkelsesværdige er afbildet i udsnit i denne lille lommebog.

Alle interesserede vil have stor fornøjelse af at studere det grundige og gennemillustrerede værk fra 2009 Møntmestergården, ligeledes forfattet af museets direktør Thomas Bloch Ravn og hvorfra billeder og tekst til lommebogen er hentet.

Lækker lille lommebog, i øvrigt dedikeret til Hendes Majestæt som en lille 70-års fødselsdagshilsen, der uden tvivl frister museumsgæster som appetitvækker, men som med sit format er mindre velegnet på bibliotekets hylder.


Antik & auktion

2009, nr. 6

af

af

Hanna Nielsen

2009, nr. 6


Nordisk Numismatisk Unions medlemsblad

2009, nr. 4

af

af

Jens Christian Moesgaard

2009, nr. 4