Bog om spændende emne på akademisk niveau. Den kan bruges af studerende på kultur- og litteraturfag samt forskere og undervisere på videregående uddannelser.
Mord og metafysik handler om den skandinaviske krimis brug af metafysik, religion og det overnaturlige. Udgangspunktet er krimiens forankring i moderniteten, og bogen redegør for, hvordan ændringer her påvirker krimigenren, som historisk overvejende har været realistisk og baseret på et rationelt verdensbillede. I de senere år har det metafysiske vundet indpas i krimien, fordi den vestlige modernitet "er blevet ambivalent, genfortryllet og postsekulær". Bogen giver eksempler på dette i analyser af fx Staalesen, Theorin, Arne Dahl og Håkan Nesser men inddrager også forfattere som Henning Mortensen og Peter Høeg. Det er en spændende vinkel, og forfatteren kommer godt rundt i et omfattende stof med kulturteori, modernitetsbegreber og linjer til fx engelsksproget, arabisk og kinesisk krimitradition. Ordforrådet er akademisk, sproget er komplekst. En del korrekturfejl gør teksten endnu sværere. Kim Toft Hansen er universitetsansat og er tilknyttet et stort krimiforskningsprojekt.
Der er ikke andre monografier med denne vinkel. Nyere antologier som Fingeraftryk, 2010, og Den skandinaviske krimi, 2010, er tematisk bredere, den sidstnævnte er desuden til en større målgruppe.
Første monografi på dansk om det metafysiske i den skandinaviske krimi som følge af ændringer i moderniteten. Akademisk niveau; for fagfolk.