Til oplæsning for de 4-7-årige hjemme og i børnehaven, hvor den også kan bruges i forbindelse med aktiviteter omkring naturen og "plant et træ" projekter. I hjemlandet Canada bliver bøgerne om Morten/Franklin brugt i undervisningen i de yngste klasser, og også herhjemme vil billedbogen kunne benyttes i indskolingen.
I anledning af "Jordens dag", en verdensomspændende miljødag, der markeres den 22. april, giver Mortens lærer hr. Trane sine elever et træ. Morten glæder sig til at få sit træ og til at bygge en træhytte i det. Derfor bliver han meget skuffet, da han får udleveret en lille ahornstikling. På hjemvejen taber han den. Først er han nærmest ligeglad, men hans forældre og venner får ham til at forstå, at det er hans ansvar, at det lille træ vokser sig stort og stærkt. Heldigvis er træet blevet fundet og afleveret til hr. Trane, der viser Morten det store træ med træhytten. Det er det træ, han plantede som dreng. Som sædvanlig er historien om Morten en fortælling med en klar morale, men uden løftede pegefingre. Morten, hans venner og det trygge univers, de færdes i, har en egen stilfærdig charme, der lyser ud af både teksten og illustrationerne med de klare farver.
Morten og hans venner ligner sig selv fra tidligere titler. Der er ikke andre billedbøger, der så enkelt og letforståeligt opfordrer målgruppen til at tage ansvar for naturen.
Morten er en elskelig hovedperson, som det er let at identificere sig med, og trods et tydeligt pædagogisk sigte er bogen ikke kedelig.