Bøger / faglitteratur til børn

Mysteriet om Frankensteins monster og livets gåde


Beskrivelse


Med udgangspunkt i historien om Frankensteins monster beskrives hvordan mennesket i tidens løb har forsøgt at skabe kunstigt liv.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2001

af

af

Britta Liboriussen

d. 23. apr. 2001

Udgivelse i serien Mysteriet om for de 12-15-årige. På en spændende og letlæselig måde fortæller forfatteren historien om Frankensteins monster, om forfatteren Mary Shelley og om de forsøg på at skabe kunstigt liv, som inspirerede hende til at skrive den verdensberømte gyserhistorie. Videre fortæller forfatteren om vore dages avancerede transplantationer af organer og om indopererede genstande som pacemakere, kunstige hofter og lignende, som er nødvendige for, at mennesker kan overleve eller leve bedre. Som afslutning et kapitel om forsøgene på at løse dødens gåde. Allerede nu arbejder forskere på at løse alderdommens gåde, så menneskene måske i fremtiden kan blive hundreder af år gamle. Videnskaben er allerede nået betydeligt længere, end Mary Shelley kunne forestille sig i 1817. Bag i bogen en rigtig god litteraturliste, der indeholder fagbøger og romaner om monstre for både børn og voksne. Udstyret er seriens sædvanlige: tospaltet tekst og mange sort/hvide illustrationer. Der er mange bøger om monstre, herunder Frankensteins monster. Denne bog fortæller historien på en inspirerende måde og giver den et interessant perspektiv ved at inddrage spørgsmålet om organtransplantationer og forskning i DNA. Et udmærket supplement til monstersamlingen. Vil blive efterspurgt i mindst samme omfang som de øvrige bøger i den populære serie.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2001

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 23. apr. 2001

I den velkendte udformning med en blanding af historiske fakta og sagn og anekdoter, serien har, er der kommet endnu en udmærket titel. Bogen har mange indfaldsvinkler til emnet livets gåde, som tager udgangspunkt i Shelleys kendte roman om Frankensteins monster. Der trækkes paralleller op til vore dages kloninger og organtransplantationer, og der fortælles om alkymister og andre plattenslagere. Endvidere berettes der om opdagelsen af det galvaniske element og de forsøg, der udførtes i den forbindelse. Disse blev inspiration til Shelleys roman. Der er fotos fra gl. spillefilm, litografier mv. alt sammen i s/h, som supplerer teksten. Brødteksten er tospaltet, brudt af billeder og billedtekster. Bogen kan interesselæses fra omkring 5. klasse pga. emnets svære tilgængelighed, og vil kunne bruges som supplerende materiale til et emnearbejde om livets gåde. Bogen ligger på linje med mange af de titler, der henvises til i den fyldige litteraturliste bagerst i bogen, men skal nok blive læst - både pga. emnet og seriens popularitet. Der afsluttes med et kortfattet stikordsregister. Forfatteren har siden 1988 udgivet 10 titler i serien.