Bøger / faglitteratur / sygehistorier

Når mor har demens : en fortælling om sorg, glæde og angst


Beskrivelse


Henriette Ghorbani (f. 1968) fortæller om sit liv, der er præget af at hun i en årrække var pårørende til en dement. Hendes mor fik demensdiagnosen som 59-årig i 2003 og døde i 2016. I bogen følger vi hele sygdomsforløbet i det der kaldes de pårørendes sygdom.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. feb. 2017

af

af

Heidi Buur Pedersen

d. 15. feb. 2017

En personlig og kærlig skildring af moderens sygdomsforløb, fra hun som kun 59-årig rammes af Alzheimer. De der selv har sygdommen tæt inde på livet, vil kunne spejle sig i Henriettes beretning.

I fire kapitler beskrives sygdomsforløbet, fra de første tegn viser sig, og til moderen modvilligt må flytte ind på et plejecenter. Der indledes med en fortælling om hvordan moren var, før sygdommen begyndte at ændre på hendes personlighed. Henriette er en aktiv pårørende, der melder sig ind i pårørendegrupper og gør hvad hun kan for at holde sig orienteret om sygdommen, og hvordan de mindst smertefuldt kommer igennem den. Processen besværliggøres af, at forældrene ikke vil indse at livet må forandre sig, men insisterer på at leve som de altid har gjort. Desuden fylder angsten for, om sygdommen er arvelig. I sidste kapitel findes praktiske råd og vejledning samt nyttige links. Forfatteren blogger om demens på dattertildemensramt.dk og holder foredrag om emnet.

Pårørende vil kunne finde trøst og spejling i denne personlige og ærlige beretning, der giver et fint indblik i hvilke følelser og tanker der opstår i den slags krisesituationer. Fortalt i et usentimentalt sprog, men med rørende passager pga. det tunge emne.

Minder om Maria Hellebergs At gå i barndomOg hvem siger du jeg er? som også er både letlæst og personlig, med praktiske råd. Og hvem siger du jeg er? er en velskrevet og engagerende biografi om forfatterens demensramte morMinder om Maria Hellebergs At gå i barndom som også er både letlæst og personlig, med praktiske råd. er en velskrevet og engagerende biografi om forfatterens demensramte mor.