Bøger / faglitteratur

Når vulkaner går amok


Beskrivelse


Gennem beskrivelse af en række vulkanudbrud fra 1815 og til i dag, gøres rede for de ubegribelige naturkræfter, der er på spil, og de altoverskyggende konsekvenser et vulkanudbrud kan have.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. sep. 2015

af

af

Peter Martin Jørgensen

d. 25. sep. 2015

Gennemgang af de værste vulkankatastrofer fra 1815 og til i dag. For vulkaninteresserede og skoleelever.

Bogens forfatter er rejseleder, vinder i Kvit eller Dobbelt og har tidligere skrevet om vulkaner. Denne bog behandler de katastrofale følger, vulkanudbrud kan medføre. Gennem beskrivelse af en række vulkanudbrud fra 1815 og til i dag, gøres rede for de ubegribelige naturkræfter, der er på spil, og de altoverskyggende konsekvenser et vulkanudbrud kan have. Forløbet, for de beskrevne vulkaner, følger stort set samme model, fra de første bekymrende signaler fra vulkanen modtages, til befolkningen ved vulkanens fod er indhyldet i kaos og ødelæggelse. Forfatteren afslutter med en personlig top-ti over yndlingsvulkaner. Bogen er sparsomt illustreret.

De enkelte vulkaners beskrives i et mix af fakta, beskrivelse og kilder. Bogen egner sig ikke til introduktion, da der ikke indledes med forklaringer om vulkaners virke. Fakta er derimod spredt ud over bogen. Sproget er ligetil, og tekniske terner forklares. Tonen er uhøjtidelig, og forfatterens egen mening og tilstedeværelse er tydelig i teksten. En del afsnit gentages i omskrevet form, hvilket kan forvirre.

Vulkaner er en sand guldgrube til forståelse af vulkanens væsen.