Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Nattergalen


Beskrivelse


Eventyr. Prægtighederne i Kejseren af Kinas have er utallige og ubeskrivelige, men det prægtigste er dog en ganske almindelig nattergal. Desværre for kejseren vrager han den til fordel for en kunstig nattergal.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 18. dec. 2018

Ny illustreret udgave af H. C. Andersens berømte eventyr, som dramatisk og bevægende skildrer opfattelsen af naturens egne skabninger og det kunstige produkt/kopien. Elisabeth Nyman, dertidligere bl.a. har ill. Den standhaftige tinsoldat og Kærestefolkene har her givet Nattergalen nyt liv med meget smukke billeder af kinesisk natur, mennesker og interiører. Stilen erimpressionistisk med særlig vægt på lysets mangfoldige virkninger og med disede, let flimrende stemninger og motiver, som oser af liv og bevægelse og eksotisk miljø med bud til såvel syns somlugtesansen. En kraftfuld og kunstnerisk overbevisende tolkning, som rummer eventyrets på en gang poetiske, moralske og humoristiske tone fint, ligesom den kejserlige dødskamp er skildret bådedramatisk og fantasifuldt. Billederne er holdt i mættede farver ofte med en varm gul undertone. Teksten, der står smukt indrammet med en s/h vignet på venstresiderne, er skrevet i moderneretskrivning og ellers tro mod originalen. En smukbilledtolkning, som vil stå sig fint ved siden af de øvrige ill. udgaver af bl.a. Lisbeth Zwerger ( 1984) og Alison Claire Darke (1989).Formidling og oplæsning fra ca. 5 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

At udsende H. C. A.'s eventyr enkeltvis har før været forsøgt. Erfaringen og statistikken viser ikke voldsomt træk på disse udgaver, hvilket nok skyldes, at de fremstilles og udstyres somsmabørnsbøger, men tekstmæssigt ligger de jo langt over, hvad småbørnsgruppen formår. Men nu forsøges igen med noget lignende, og foran mig har jeg liggende en udgave, som nok må karakteriseres sombilledbog, idet der er et væld af ganske dejlige tegninger med en tiltalende farvesammensætning, som på udmærket vis supplerer teksten, der fortæller eventyret om Nattergalen ganske uforkortet. Mennetop dette eventyr, der skildrer modsætningen mellem det ægte og det kunstige - skrevet som en forelsket hyldest til sangerinden Jenny Lind - vil det mon sige ret meget til nutidens børn, der eropvokset med stueelektronikkens mekaniske musik? Men står man og mangler eventyret om Nattergalen i sin H. C. A.-samling, så er der da intet forgjort i at anskaffe udgaven her. Det er da en ganskenydelig bog.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Schaumann (børn)

d. 18. dec. 2018

Skandinavisk Bogforlag lancerer en ny serie, foreløbig på 10 bind, af H. C. Andersens eventyr i uforkortet udgave. Det er nærliggende at sammenligne denne serie med Artakons lille serie på 12bind, som udkom i 1969 med Kirsten Hoffmanns tegninger. Med undtagelse af Hvad fatter gør er alle eventyrene også med i Artakons serie. Teksten i de 2 udgaver er identisk, men hvor K. H.'s ill. varfå og sort/ hvide, er den foreliggende udg. gennemill. af Gustav Hjortlunds muntre og livfulde farvelagte tegninger, der i deres bevidst naive og barnlige streg fint dækker teksten. Renttypografisk fremtræder bogen med lidt længere linier og knap så åben skrift. Hvor der stadig er et udækket behov for H. C. Andersens eventyr, er her en serie, som ved sit handy format og indbydendeudstyr vil virke appellerende på selvlæsere fra 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Margot Andreasen

d. 18. dec. 2018

En billedudgave af H. C. Andersens Nattergalen. Eventyrets retskrivning er nænsomt tilpasset af Nanna Gyldenkærne. Selve eventyret må være alle bekendt, så det særlige ved denne udgave erillustrationerne, der er lavet af Alison Claire Darke, hvis illustrationer ikke iflg. Basis findes i andre billedbøger. De fleste billeder udgør et helt opslag, de er i stærke akvarelfarver, hvorisær den grønne er dominerende. Der er mange detaljer i billederne, som er udført i eventyrets ånd. De er smukke, men også noget 'pyntede'. Teksten er sat ind i illustrationerne på en hvidbaggrund, som i formen er tilpasset billederne. For at teksten ikke skal dominere opslaget, er den ret tæt trykt. - Nattergalen findes allerede i flere gennemillustrerede udgaver. Den flotteste erCentrums billedbog fra 1984, illustreret af Lisbeth Zwerger, hvis fortolkning af eventyret er helt enkel. Om man synes bedst om Darkes eller Zwergers meget forskellige fortolkning af eventyret eren smagssag. Men jeg tvivler dogpå, om der allerede nu er et stort behov for endnu en billedudgave af Nattergalen. - Fra ca. 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Det velkendte eventyr, der synes som skrevet lige ind i en tid, hvor verden og virkeligheden helst skal filtreres gennem elektroniske medier, fortælles her med nutidig retstavning, men ellershelt tæt på det originale sprogbrug. Eventyret er kommet i flere billedbogsudgaver de senere år. Denne udmærker sig ved store farveflotte billeder over hele opslag. Den våde farvelægningsteknik ersikkert håndteret, så der veksles mellem en vrimmel af omhyggelige detaljer i forgrunden og baggrundens mere udflydende, nuancerede flader. Teksten, der er sat med tætte, små typer i brede blokke,er anbragt i hvide felter i billederne. Det er meget kønne og ved første gennemsyn ganske spændende billeder, men de er hurtigt udtømte og inspirerer ikke til gentagne aflæsninger. Også hvorteksten kunne lægge op til drama og voldsomhed, er det rolige, næsten stillestående udtryk valgt, så billederne mere bliver smukke kulisser for teksten end egentlig meddigtning og uddybning. Devirker overvejende stive ogalvorlige og forsøger slet ikke at formidle den næsten overstadige humor, som eventyret også indeholder. Selve historien er jo for alle aldersgrupper; de yngste klasserkan høre det oplæst, og denne udgave kan selvlæses fra omkr. 4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Preben Dewald Hansen (skole)

d. 18. dec. 2018

Rækken af dygtige kunstnere, der har illustreret H. C. Andersens eventyr, er lang, men der kommer til stadighed nye med på listen. Med sart kolorerede stregtegninger - en slags romantisknaturalisme - skildrer den østrigske kunstner Lisbeth Zwerger det kinesiske kejserhofs personer. Tegningerne er luget for uvedkommende baggrund og overflødige personer. Til gengæld virker deskildrede situationer meget vedkommende og engagerende. Nattergalen, der har en central rolle i eventyret, er tegnet nøjagtig så lille, grå og anonym som virkelighedens - så beskeden i størrelse,at man skal lede efter den på illustrationerne. Teksten er den originale nudanske version. Den er sat tospaltet, modstående billedsiderne. Der er brugt en forholdsvis lille typografi, ogsammenholdt med tekstens mange svære ord er bogen først og fremmest anvendelig for de mindste elever som højtlæsningsbog. Den kan selvlæses fra slutningen af 4. klasse og anbefales varmt tiludlånssamlingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Dael (børn)

d. 18. dec. 2018

Hermed udkommer endnu en version af et af H. C. Andersens eventyr, denne gang fra forlaget Centrum. Nattergalen minder i layout om Svinedrengen, som udkom i 1982. Dog er teksten sat i tospalter i stedet for en, hvilket gør den mere læsevenlig. Det er desuden samme illustrator. Lisbeth Zwerger har givet sin helt personlige og meget kinesiske tolkning af eventyret om civilisationkontra natur eller ufrihed kontra frihed. Hendes forfinede streg i douce farver, de detaljerede og til tider uhyggelige skikkelser understreger den hyjderiske tone i eventyret. Det være sig enhånds placering, en foroverbøjet krop eller et par løftede øjenbryn. Eftersom vi er godt i gang med at omforme de danske børnebiblioteker til H. C. Andersen bogmuseer, skal Nattergalen bestemt ogsåhave sin plads som Gustav Hjortlunds afløser/efterfølger. For at opnå fuldt udbytte af eventyret skal man være ca. 6 år. Svære og gammeldags vendinger gør den mindre velegnet til selvlæsning før 10år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Kamp (børn)

d. 18. dec. 2018

I Tellerups serie af H. C. Andersen-nyudgivelser kommer her Nattergalen. Teksten er sat efter Eventyr og Historier, Jubilæumsudgaven for Danske Børn fra 1905. Følgelig skrives substantiver medstort begyndelsesbogstav og verberne er i gl. form. Bortset herfra adskiller teksten sig ikke væsentligt fra tidligere udg. i såvel samlinger som i småbørnsbogen fra Skandinavisk Bogforlag med ill.af Gustav Hjortlund. Nyskabelsen ligger i Lene Hahnes kraftfulde tuschtegninger. Disse er dystre, lidt uhyggelige og ikke særligt barnlige, men viser tydeligt, hvor despotisk eventyrets kinesiskekejser er. Det verdensberømte, smukke, men vanskelige eventyr om den tyranniske kejser, der på sit dødsleje (han dør som bekendt ikke) forvandles ved nattergalens smukke sang findes som nævnt italrige udg. i børneafd. Kan man goutere Lene Hahnes fremmedartede ill., kan udg. naturligvis anskaffes p.g.a. disse. For lidt større børn fra ca. 9 års alderen. Fin forsideill. i pink/røde/lillafarver.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

C. E. Hald (skole)

d. 18. dec. 2018

Som en selvstændig bog findes Nattergalen i to udgaver: ill. af Kirsten Hoffmann og af Gust. Hjortlund. Desuden er den i en fællesudgivelse med Kejserens nye Klæder, ill. af Kai C. Denforeliggende bog henter sin tekst fra 1905-udgaven, d.v.s. navneord med stort, aa for å, ere for er m.v. Typografien er 14 pkt. Baskerville, pænt stor og åben. Det er ikke det tekniske, der sætteraldersgrænsen for selvlæsning op til over 11 år, men nok mere H. C. Andersens ordvalg og sætningsbygning kombineret med den gammeldags bogstavering. Til oplæsning kan Nattergalen stadig bruges tilbørn fra ca. 7 år. Udgaven her er på 48 s. (21 x 15 cm) og illustreret med s/h tuschtegninger af Lene Hahne. Hendes billeder virker flere steder unødigt tunge og alvorligt dystre, idet hunkombinerer mange hvide og finstregede felter med store partier af tætte, sorte streger eller flader. Og de domineret. Forsiden, som er farvelagt, røber, at hun med den teknik helt anderledes er istand til at nuancere og ramme"lige i øjet".


Jyllands-posten

d. 25. feb. 1986

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 25. feb. 1986


Jyllands-posten

d. 28. dec. 1984

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 28. dec. 1984