Bogen, der indbyder til diskussioner om, hvordan naturen har det, og hvad vi kan gøre ved truslerne mod miljøet, henvender sig primært til folkeskolens ældste klasser og andre unge.
Forfatteren og plakatkunstneren Mikael Witte indleder med et fint indledende kapitel om, hvordan det danske landskab er blevet dannet og hvordan vi gennem historien har udnyttet og påvirket naturen. Så tager han fat på at fortælle om, hvad det er, vi har gjort ved vandet, ved jorden og ved luften. Blandt andet gennem rig brug af illustrationer får han i sin egen samfundskritiske stil fortalt om baggrunden for de fleste af de miljøproblemer der plager os i dag, og han stiller mange kritiske spørgsmål til, hvordan vi kan ændre tingenes tilstand.
Både hvad angår niveau og målgruppe ligger bogen på linje med de andre titler i forfatterens Danmarks-serie som Rejsebogen - danske rejsende gennem 100 år, 2006 og Gavebogen - hvad har vi fået af de fremmede, 2003.
Forfatterens rigt illustrerede og personligt farvede fremstilling af, hvordan den danske natur har udviklet sig, og hans gennemgang af alle de menneskeskabte trusler mod den, vil være velegnet til at skabe interesse og debat hos større børn og unge.