Om naverkulturen i fortid og nutid. Bogen kan læses af alle med interesse for navertraditionen og håndværkets historie.
Opvokset i et arbejderhjem med en far, der var havnearbejder og en del af Naverkoret i København, har Suzi Elena Apelgren altid været draget af begrebet "Naver". Begrebet defineres og der ses nærmere på navertraditionen, fra før den endnu havde fået sit navn og til storhedstiden i 1800- og 1900-tallet. Kulturen døde næsten ud med 1. verdenskrig, men forfatteren beretter i bogens 1. del om de nutidige naver-laug, og beskriver en navers typiske rejse og tilegnelse af færdigheder og kulturforståelse. Herefter beskriver bogens 2. del håndværkets oprindelse helt tilbage fra jægerstenalderen, ligesom navernes motivation for at "gå på valsen" belyses. 2. del indeholder ydermere historiske kilder i form af naveres beretninger. Bogen indeholder mange illustrationer.
Apelgren kommer godt omkring emnet med beretninger om både nutidige navere og naverlaug. Bogen er særdeles veldokumenteret, når det kommer til at fortælle om naverkulturen rent historisk.
Der findes enkelte titler om emnet, fx. Navere og andet godtfolk, men de er dog ikke i nærheden af at være ligeså omfangsrige og veldokumenterede som denne bog.