Bøger / skønlitteratur / roman

Newroz som myte og litteratur : genfortælling af Newroz-myten og analyse af Newroz i ældre litteratur


Beskrivelse


Genfortælling af grundmyten om de kurdiske folks befrielse fra tyranni, hvor smeden Kawa samler folket til oprør og sejr over den tyranniske konge Dahhak.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. apr. 2018

af

af

Kent Skov

d. 13. apr. 2018

Genfortælling af grundmyten om de kurdiske, iranske og arabiske folks befrielse fra tyranni. For interesserede i myter og Mellemøstens ældste kulturhistorie.

Orhan Dogru er af kurdisk-tyrkisk oprindelse og har boet i Danmark siden 1986. Han er lærer og tyrkisk-dansk translatør. Newroz er en grundfortælling oprindeligt fra Mesopotamien, der handler om Smeden Kawa, der samler folket til oprør og sejr over tyrannen Dahhak. "New Roz" betyder Ny dag og markerer, at den sidste tyran på Jorden var overvundet. Myten, der i bogen her fortælles som udviklingshistorie og udfoldes med overleveringens detaljerigdom, er senere udbredt i forskellige udgaver som mundtlig beretning og fejres i kurdiske, kaukasiske, afghanske og iranske kulturer som et symbol på frihed og forårets komme. OD giver en introduktion til baggrunden og referencer til den senere historiske indflydelse fra myten.

Beretningen genfortælles med mytens narrative og overnaturlige præg, hvor realistiske og metafysiske elementer blandes som i kristne og andre kulturers myter. Også i denne grundmyte spiller Djævelen en stor rolle som frister og forfører og som eksponent for ondskab, magtbegær og strid. Her hos den unge prins Dahhak, der bliver den store tyran i næsten 1000 år, før det lykkes folket at sikre folkenes frihed.

OD har også udgivet Tre sagn om tre folks oprindelseMem og Zin og andre kurdiske sagn & eventyr og Mem og Zin og andre kurdiske sagn & eventyrOD har også udgivet Tre sagn om tre folks oprindelse og .


litteratursiden.dk

d. 19. dec. 2018

af

af

Litteratursiden

d. 19. dec. 2018

Orhan Dogru er bedst kendt for sin dansksprogede gendigtning af det kurdiske national-epos Mem & Zin. Ikke overraskende har han nu også gjort det samme med Newroz som myte og litteratur, hvor han ...