Komponisten Niels Viggo Bentzon (1919-2000) beskrives i denne biografi især med et musikanalytisk udgangspunkt, og derfor vil bogen nok især blive brugt af fx konservatoriernes studerende og musikere.
Musikhistoriker og tidligere rektor, Bertel Krarup, fortæller i denne bog blandt andet om sine egne erindringer om Niels Viggo Bentzons undervisning. Krarup havde også senere samtaler med Bentzon, og disse kan Krarup referere fra, ligesom han anvender arkivmateriale fra Det Kongelige Bibliotek. Krarup gennemgår de vigtigste værker fra Bentzons omfattende produktion og anser kompositionerne fra før 1970'erne for de vigtigste. Værkanalyse og beskrivelser af værkernes modtagelse er gennemgående, ligesom Bentzons placering i Nordens komponistmiljø i 1950'erne og 1960'erne i striden mellem traditionalister og modernister gennemgåes, og det samme gør Bentzons interesse for jazzmusik. Bogen er femte bind i serien "Danske komponister".
Det er forfatterens personlige erindringer om Bentzon, der gør stort indtryk og bidrager med flere facetter af en af Danmarks store, moderne komponister. De mere analytiske værkgennemgange i bogen retter sig mod de mere musikkyndige.
Dette er den anden nye bog inden for ganske måneder om Niels Viggo Bentzon. Tidligere udkom Toke Lund Christensens , der er rigere i sit udstyr og beskriver s liv i en større samtidigt kulturhistorisk sammenhæng, hvor Krarup bog lægger større vægt på det musikvidenskabelige.