Bøger / faglitteratur / dagbøger

No man's land : en dansker med canadierne ved Vestfronten


Beskrivelse


Forfatterens oplevelser som soldat ved fronten i 1. verdenskrig skildret i dagbogsform.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2014

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 19. nov. 2014

Thomas Dinesen fortæller om sine oplevelser som soldat på Vestfronten under 1. verdenskrig. Kan læses af alle, der gerne læser om krigshandlinger og soldaterliv.

Thomas Dinesen er Karen Blixens lillebror, og tilbage i 1917 var han så ivrig efter at komme i krig, at han rejste til USA med den hensigt at melde sig som frivillig. Her ville de dog ikke indrullere ham, men det ville canadierne, med hvem han så kom til Vestfronten. I bogens første halvdel skildrer Dinesen den langtrukne rekruttid, mens han i den anden halvdel fortæller om livet i skyttegravene og de angreb, han og kammeraterne rettede mod de tyske stillinger. I centrum står Dinesens hengivenhed til soldaterlivet, kammeratskabet og det usikre, men intense liv i yderste frontlinje. Anne-Cathrine Riebnitzsky har skrevet et fint forord til bogen, der sætter den i et nutidigt lys.

En meget velskrevet og sine steder også morsom erindringsbog, hvori Dinesens genoplever sine dramatiske krigsoplevelser. Han er drevet af ungdommens vovemod, eventyrlyst og et ønske om at leve livet helt ud, og det gjorde han bedst, hvor døden er tættest på. I den forstand er Dinesens beretning og erfaring tidløs og derfor også relevant for mange af nutidens unge, der sætter deres liv på spil i missioner for det danske forsvar.

Det er oplagt at sammenligne med Ernst Jüngers I stålstormen, der er skrevet på baggrund af forfatterens egne oplevelser i skyttegravene.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kåre Gausdal

d. 18. dec. 2018

Forf.s første bog, som udkom i 1928, og som siden er udkommet i flere oplag. Han fortæller i dagbogsform om sin deltagelse i 1. verdenskrig. Han søgte af eventyrlyst at blive rekrut på engelskeller fransk side. Først efter flere forsøg lykkedes det at blive optaget i et canadisk/skotsk regiment. Det er en meget ærlig skildring og ganske spændende, men den bærer præg af at være skrevetfor over 50 år og en verdenskrig mere siden. Krigens gru skildres lige ud. Han fortæller om lejrlivet i Canada og England, om livet ved fronten og bag linien i Frankrig og endelig om fremstødet iaugustdagene 1918. Efter krigen modtog han bl.a. Victoriakorset for sin indsats. Få danskere har beskrevet livet ved fronten i 1. verdenskrig, og bogen har mange levende og ægte detaljer og erderfor et vigtigt historisk dokument, men nogle af de filosofiske betragtninger virker lidt specielle i dag, f.eks. om katolikker, om englændernes race, om drab, og forf. slutter sin bog med denneopfattelse af krigen:"Bag os ligger eventyrskoven, - den virkelige verden, det eneste liv". Forsiden viser slagmarkens inferno. Bogen hører hjemme i alle bibliotekssystemer, men er p.g.a. sinaltmodische tankegang egnet til magasinering.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 4. aug. 2015

af

af

Adam Steen Petersen

d. 4. aug. 2015


litteratursiden.dk

d. 15. dec. 2014

af

af

Beth Høst

d. 15. dec. 2014

På samme tid historisk og aktuel krigsdagbog af en ung mand af det bedste borgerskab, som vil udleve sin slægts krigerarv. Denne krigsdagbog er genudgivet med forord af forfatter, sprogofficer og for...


Politiken

d. 9. jan. 2015

af

af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 9. jan. 2015


Weekendavisen

d. 12. dec. 2014

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 12. dec. 2014


Politiken

d. 8. dec. 1965

af

af

Bent Mohn

d. 8. dec. 1965


Jyllands-posten

d. 30. nov. 1966

af

af

Hans Andersen

d. 30. nov. 1966


Land & folk

d. 28. jan. 1966

af

af

Hans Ole Larsen

d. 28. jan. 1966


Berlingske tidende

d. 10. feb. 1966

af

af

Jørgen Johansen

d. 10. feb. 1966