Bogen om specialpædagogikkens aktuelle virkefelter og problemstillinger henvender sig fortrinsvis til studerende på de pædagogiske uddannelser, men er også af interesse for undervisere til afklaring af og refleksion over egen praksis.
Bogen er fra Norge, hvor specialpædagogik er et selvstændigt universitetsfag, men den er overalt tilpasset danske forhold. I et ligefremt og uakademisk sprog fremlægges de særlige problemstillinger og dilemmaer, der knytter sig til tilrettelæggelse af undervisning for mennesker med specielle behov i en tid, hvor idealet for al undervisning er individuel tilpasning, og hvor inkludering er et hovedmål i samfundet og i skolen. Der redegøres for teoridannelser og dilemmaer i et pædagogisk perspektiv, i et afvigelsessociologisk perspektiv, i et kulturelt og i et modernitetsperspektiv, inden der sluttes med afsnit om integration og inklusion, om specialpædagogikkens konkrete arbejdsområder og om fagets helt aktuelle dilemmaer. Der er aldrig tvivl om forfatterens holdning til behovet for specialpædagogikken som selvstændigt fag, men fagets uløselige problemfelter og dilemmaer til uddybning fremlægges åbent med flere spørgsmål end svar.
Bogen har holdning og temaer fælles med Mauls Mennesket i specialpædagogikken fra 2007 og med artikelsamlingen Specialundervisningens nye vilkår fra 2006.
En overskuelig, men dog grundig fremstilling af faglig selvforståelse i forbindelse med pædagogisk virksomhed i forhold til mennesker med særlige behov.