Bøger / faglitteratur til børn

Øl, vin, vodka og små grå


Beskrivelse


Gennem interviews med unge og forskellige voksne fagfolk/eksperter gives et billede af unges omgang med alkohol, ligesom forskellige forslag til hvorledes forbruget kan begrænses belyses.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 1999

af

af

Jytte Bræmer

d. 14. apr. 1999

Nye undersøgelser viser, at danske unge drikker mere end deres jævnaldrende i andre europæiske lande. Alkoholforbruget blandt unge er foruroligende højt, og tidspunktet for de unges alkoholdebut er faldende. Disse forhold danner baggrund for denne debatbog om unge og alkohol. Hjælper oplysningskampagner? Er det fornuftigt at lade de unge stifte bekendtskab med alkohol derhjemme? Er vi voksne værdige rollemodeller? Skal samfundet via lovgivningen være mere restiktivt? Disse og mange andre spørgsmål sættes under debat i denne bog for unge fra 12-13 år. Og det er vigtigt at slå fast, at det er en debatbog, som ikke indeholder ret mange fakta om emnet. Lægen, forældre, Sundhedsministeren, formanden for Børnerådet og ikke mindst de unge kommer til orde her. Forskellige unge giver deres bud på, hvor stort problemet er, og hvordan det minimeres. Unge fra Hørning, som ifølge en undersøgelse drikker mere end unge i Ålborg og Esbjerg fortæller om alkoholvaner og -adfærd. Den lokale ungdomsklub har grebet problemet utraditionelt an, og personalet formidler erfaringerne. En bog, hvor forfatteren træder i baggrunden, og hvor de enkelte interviews taler for sig selv. Den minder i emne, opbygning og layout meget om forlagets tidligere udgivelse: Lindstrøm: Fuld fredag aften?, (93/47). Der findes tilhørende opgavehæfte.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 1999

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 14. apr. 1999

Endnu en god bog om et emne/tema, som konstant er i mediernes søgelys. "Det er farligt at drikke, og danske unge drikker alt for meget". Her har vi Europarekorden for 16-årige. Og hvor er de voksne henne? Beskytter de sig bag en Lad-dog-barnet holdning eller står de magtesløse og afventende? Eller har de rigeligt i sig selv? Bogen er bygget op omkring interviews med unge og med fagfolk. Her fortælles bl.a. om forsøget i Hørnings Ungdomsklub, hvor man seks gange gav tilladelse til udskænkning efter forældrenes skriftlige tilladelse, om skolens manglende alkoholundervisning, om muslimer, alkohol og respekten for forældrene, om de sidste undersøgelser af problemet, om konsekvenserne for de unge, om at markere grænser, om lovgivning o.m.m. Bogen er let at gå til, velskrevet og gennemillustreret. Her er god mulighed for debatstart i billederne. Fra 7. klasse - temaarbejde/projektarbejde. Til bogen hører et arbejdshæfte med kopisider og forslag til temaer. Også her god kvalitet. En debatbog om det, der burde høre voksenlivet til, men hvor mange står i starthullerne som 12-13-årige.Informationer og udgaver