Bøger / faglitteratur / biografier

Ørums bitre oprør


Beskrivelse


Om oberstløjtnant T.P.A. Ørums (1901-1999) liv før og under Besættelsen, primært med hans egne ord. På vej til England i april 1940 arresteres han under en mellemlanding i Berlin. Han fængles i Danmark for landsforræderi og spionage, men befries i 1943 og bliver hjulpet til Sverige.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. feb. 2013

af

af

Hans Michelsen

d. 12. feb. 2013

Denne beretning om de danske flyvetropper i Danmark under 2. verdenskrig er et bidrag til beskrivelsen af besættelsestidens historie.

Bogen bygger overvejende på oberst T.P.A. Ørums (1901-1999) egne optegnelser. Han var øverstkommanderende for de danske flyvetropper, da krigen kom. Han forsøgte at flygte til England, men blev arresteret af Gestapo og anklaget for spionage og landsforræderi. Han afsonede i Vestre Fængsel og senere i Vridsløse, hvorfra han blev befriet af en gruppe modstandsfolk. Han kom senere til Sverige, hvor man dog ikke ville lade ham indgå i den militære ledelse. Hans Ørum er nevø af T.P.A. Ørum og Niels Gyrsting er formand for Frihedsmuseets Venner. Niels Gyrsting har bidraget med flere bøger om 2. verdenskrig.

T.P.A. Ørum skrev afsnittet om flyvemaskiner i Haandbog for Flyvere til brug for Hærens Flyvetropper., bind 1-2 (1935-1941). Se endvidere Paul E. Ancker De danske militære flyverstyrkers udvikling fra 1910-1955, bind 2:2, 2006. Nærværende bog er samtidig Frihedsmuseets Venners årsskrift, 2012.

Spændende og interessant beretning fra de uudtømmelige historier om Danmarks besættelse. I den velillustrerede bog tegnes et sympatisk billede af en engageret person, en officer af den gamle type med et stort ego, som det beskrives.