Bøger / faglitteratur / erindringer

Østjylland under besættelsen


Beskrivelse


Om besættelsestiden i Østjylland på baggrund af officielle skrivelser, dokumenter, private breve og erindringer. Med beskrivelser af modtagepladser brugt ved våbennedkastninger til den danske modstandsbevægelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. feb. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 18. feb. 2019

For dig som er til lokalhistorie og gerne læser alt om besættelsestiden, er her 700 sider med fortællinger om besættelsen indsamlet fra folk i Østjylland og på Djursland.

Dokumentarisk historisk bog, som skildrer hverdagen og dagligdagen i Østjylland og på Djursland under besættelsen i tekst og fotos. Bogens historier gengives kronologisk og bogens undertitel er "besat og befriet 9. april 1940 - 5. maj 1945". Her er overskrifter som "Tyskerne kommer", "Det illegale læsestof", "Modstanden spirer" og "Våbenmodtagning". Andre overskrifter er. "Jernbanesabotager", "Organiseret modstand" og "Stikkere, værnemagere, feltmadrasser". Bogen lister og beskriver de forskellige nedkastningspladser i Østjylland og på Djursland. Her skrev den allierede pilot fx om "Modtagepladsen Jebjerg: "Signallysene på jorden var meget fine og der blev nedkastet 6 containere og 2 pakker fra 600 fods højde. Nedkastningen forløb godt." Denne bog er nr. 2 af planlagte 6 om de såkaldte "våbenmodtagergrupper" og "nedkastningspladser", som samlede og modtog våben til brug for den danske modstandsbevægelse. Første bog er Vendsyssel under besættelsen 53546714, ligeledes skrevet af Pernille Pedersen.

Informationsmættet guf til besættelseshistorisk interesserede, hvor ikke mindst de mange indsamlede dokumentariske vidnesbyrd står stærkt.

Der findes ikke andre bøger om østjyske nedkastningsteder, men om en anden landsdel, Vendsyssel, findes Våbennedkastninger.


Århus Stifts årbøger

Bd. 102 (2019)

af

af

Kenn Tarbensen

Bd. 102 (2019)