Kan læses bredt af alle som interesserer sig for indianere og naturfolks historie. Oplagt til en skoleopgave fra og med folkeskolens ældste klasser.
Dakota-indianeren Ohiyesa (1858-1939), også Charles A. Eastman, fortæller her om begivenhedsrige drengeår som indianer. Han får både en traditionel indiansk uddannelse af sin bedstemor "Hemmelig Medicin" og en såkaldt kristen hvid mands opdragelse og uddannelse som læge. Er også politiker og altså forfatter. Han skriver 9 bøger om indiansk kultur, hvor flere er kommet på dansk. Ohiyesa indleder sin fængslende fortælling så det må rykke i enhver skabsindianer: "Hvem har ikke som dreng en gang ønsket, at han var indianer og kunne leve det frieste liv i verden?" Ohiyesa fortæller levende nærværende om det at være indianer på godt og ondt. En række dejlige indianerfortællinger, fx i "Den leende filosof", hvor Ohiyesa gør op med myten om den tavse indianer uden humoristisk sans. Vagn Lundbys efterord er tankevækkende. Han fortæller, hvorfor vi netop i dag, måske mere end nogensinde har brug for naturfolkenes filosofi og måde at anskue verden på.
1.udg. 1975 under titlen Ohiyesa : en sioux-indianers drengeår. Den nye udgave har ikke som 1. udg. forord af Henrik Ringsted, men i stedet efterord af Vagn Lundbye. Der findes også en tidligere udg., med samme oversætter, men på et andet forlag, helt tilbage fra 1913 under titlen: Indianerdrengen Ohiyesa.
Unikke biografiske indianerfortællinger, der i høj grad holder også i dag.