Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Oldemors gyselige gave


Beskrivelse


Anton får altid rædselsfulde og ubrugelige gaver af oldemor. Hans 10 års fødselsdag er ingen undtagelse, eller er den?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2010

af

af

Vibeke Axelsen

d. 3. maj 2010

Bogen er en Dingo. Gul af letteste sværhedsgrad, hvilket passer til 2.-3. klassetrin, fra 9 år.

Både forfatter og illustrator er kendte af børnebogslæsere. I et letlæst, morsomt og velskrevet sprog fortælles om Anton, der bliver 10 år og holder fødselsdag. Bogen drejer sig om, at det kan være svært at modtage gaver, som man dybest set ikke bryder sig om og at kunne sige tak på en ordentlig måde. Måske også lidt om at læse sine breve grundigt! Anton får som regel mærkelige gaver af sin oldemor - gaver, som han hverken kan eller vil bruge til noget. Til sin 10-års fødselsdag var det en mærkværdig og meget lyseblå flyverdragt. Oldemor kunne først komme senere til festen og sendte derfor pakken i forvejen med et medfølgende brev. Brevet kunne (eller gad?) Anton ikke beskæftige sig med, hvilket fik store konsekvenser! Da oldemor endelig dukker op, sluttes bogen af med en herlig pointe. Bogstavtyperne er store, og teksten er sat i overskuelige, små blokke. De 10 små kapitler har sjove og sigende overskrifter. På hvert opslag er der farverige illustrationer; karikerede menneskefigurer med meget store hoveder og lange, tynde kroppe, der understreger det groteske og det morsomme i teksten.

Ideen med at skulle sige pænt tak for en gave, man ikke ønsker sig, gav associationer til Verdens uartigste dreng af Kim Fupz Aakeson.

Antons nyerhvervede flyverdragt er sej, men ikke på den "seje" måde, hans mobil ringer fra hans "ende" m.m.; påhit, som målgruppen vil finde sjove.