Bøger / faglitteratur / biografier

Ole Ernst


Beskrivelse


Portræt af teater- og filmskuespilleren Ole Ernst (1940-2013).

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Torben Wendelboe

2008

Skuespilleren Ole Ernst er en af tidens mest markante og karismatiske skuespillere med et stort publikum, som bogen henvender sig bredt til. Der er imidlertid så mange overvejelser om teatret og dets væsen, at bogen har alle med interesse for tidens teater som målgruppe.

Niels Martinov har tidl. skrevet andre gode biografier om Henrik Stangerup og C.V. Jørgensen; i dette tilfælde lykkes det utrolig godt. Martinov lader Ernst (f. 1940) i stort omfang selv fortælle i en overvejende kronologisk beretning fra de meget beskedne barndomskår på Vesterbro over højskoleophold og elevskole til en position som en af tidens mest markante skuespillere. Der fortælles om det seriøse arbejde og de mange spændende og udfordrende roller. Men det forties ikke, at usikkerheden fra barndommen livet igennem har plaget Ernst, ligesom også alkoholen, der af og til har ridset karrieren, også behandles åbent. Kvinder og venner i livet er også med i skildringen, nogle nævnes, andre får selv mæle i interviews, der giver fylde til dette vellykkede portræt af en skuespiller og hans syn på teater og skuespilkunst. Enkelte fotos. Afsluttende nyttige oversigter over priser, roller, kilder m.v.

Skuespillerbiografien er en populær genre med et stort publikum, og Martinovs værk føjer sig fint og gedigent ind i den gode ende af traditionen.

Et meget vellykket, åbent portræt af en lysende karriere med skyggesider fortalt med både alvor og humor; bogen har bred anvendelse for alle teaterinteresserede.