Bøger / faglitteratur / biografier

Opfindelsen af naturen : den eventyrlige beretning om Alexander von Humboldt, videnskabens glemte helt


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Portræt af den tyske naturvidenskabsmand og opdagelsesrejsende Alexander von Humboldt (1769-1859). Om betydningen af Humboldts indsats i samtiden og om hvordan hans tanker ligger til grund for moderne vestlig naturforståelse.

Indhold

Afsæt : idéerne opstår ; Ankomst : idéerne samles ; Hjemkomst : idéerne ordnes ; Indflydelse : idéerne spredes ; Nye verdener : idéerne udvikles


Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2019

af

af

Grethe Lorentzen

d. 21. aug. 2019

Et dybdeborende og underholdende portræt af den tyske opdagelsesrejsende og naturforsker Alexander von Humboldts liv og samtid. Til læsere af bøger om store videnskabsmænd og deres opdagelse af verden.

Alexander von Humboldt (1769-1859) var drevet af af løse livsprocessernes gordiske knude. Han kom langt omkring i verden, fra Rusland, over Sydamerikas jungler, til Nordamerika, rundt i Europa, og overalt observerede han naturen, indsamlede og analyserede prøver, og tog dem med hjem. Han introducerede et nyt holistisk natursyn, og han mente, at naturen er en global sammenhængende kraft. Udfra sine observationer udviklede han tanker om menneskeskabte klimaforandringer. En del af bogen handler om dem, han inspirerede: Goethe, Darwin, Simon Bolivar og John Muir. Noter, litteraturlister og billedfortegnelse. Andrea Wulf er historiker og forfatter.

Andrea Wulf har researchet grundigt på Alexander von Humboldts liv og udforskning af verden, og hun har næse for den gode historie. Bogen er både oplysende og underholdende. Den er en lækkerbisken for de, der vil dykke ned i hans liv og levned og samtidig indsnuse historiens vingesus. Den er også egnet til opgaver.

Der er ikke udgivet meget i nyere tid om Humboldt på dansk, dog omtales han i Store videnskabsmændOpmålingen af verden. I romanen Opmålingen af verden portrætteres de samtidige naturvidenskabsmænd Carl Friedrich Gauss og globetrotteren HumboldtDer er ikke udgivet meget i nyere tid om Humboldt på dansk, dog omtales han i Store videnskabsmænd. I romanen portrætteres de samtidige naturvidenskabsmænd Carl Friedrich Gauss og globetrotteren Humboldt.


litteratursiden.dk

d. 14. okt. 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 14. okt. 2019

Beretningen om en af den vestlige verdens sidste universelle videnskabsmænd er en stor læseoplevelse og en imponerende bedrift. Humbolt (1769-1859) trængte som opdagelsesrejsende ind i de tætteste syd...


Jyllands-posten

d. 10. nov. 2019

af

af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 10. nov. 2019


Politiken

d. 29. sep. 2019

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 29. sep. 2019


Berlingske tidende

d. 27. sep. 2019

af

af

Søren Schauser

d. 27. sep. 2019


Information

d. 21. sep. 2019

af

af

Kristian Villesen

d. 21. sep. 2019


Weekendavisen

d. 20. sep. 2019

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 20. sep. 2019