Bøger / faglitteratur

Oprør fra udkanten : folketingsvalget 2015


Beskrivelse


Danskerne vælger de gamle partier fra, de beslutter sig tættere og tættere på valget, flere skifter parti, og forskellen i partivalg mellem land og by er voksende. Det politisk danmarkskort er i forandring. For at belyse disse forandringer, giver bogen et detaljeret billede af danskernes vælgeradfærd ved folketingsvalget 2015. Den går tæt på faktorer som alder, køn, uddannelse og geografiens betydning for vælgernes kryds. Der er også fokus på økonomien, fordelingspolitikken og værdipolitikkens betydning for vælgeradfærden og på partiernes ejerskab til de politiske spørgsmål ligesom de mange partiskiftere analyseres. Desuden suppleres med vinkler som den oplevede sociale utryghed og vælgernes psykologiske risikoprofil, deres politiske tillid, samt betydningen af holdninger til velfærdstaten og indvandrere. Også valgdeltagelsen, valgkampagnen og avisernes dækning af den – ikke mindst de mange meningsmålinger – er kortlagt. Bogen bygger på et stort og grundigt datamaterialet, hvor mere end 2.000 danske vælgere, der hver har deltaget i et interview af ca. en times varighed. Samlet fremstår bogen som et svar på, hvorfor det gik, som det gik ved folketingsvalget 2015 og den tegner et billede af, hvordan dansk vælgeradfærd er i forandring.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 2017

af

af

Louise Urban Andersen

d. 29. mar. 2017

Resultatet af "Valgundersøgelsen 2015", der søger svar på, hvordan det politiske Danmarkskort ser ud efter Folketingsvalget 2015. Bogen henvender sig til dem, der har interesse i dansk politik og i særdeleshed i vælgeradfærd.

Bogen tager udgangspunkt i "Valgundersøgelsen 2015", hvor godt 2000 repræsentativt udvalgte personers svar danner grundlag for spørgsmålet: Hvorfor stemte vi, som vi gjorde til Folketingsvalget 2015? De mange besvarelser krydres med vælgernes opfattelse af den sociale tryghed, deres økonomi, bopæl, alder og køn m.m. Der ses nærmere på, hvorfor de etablerede partier mister stemmer til de mindre partier, der opererer længere ude på de to fløje. Der fokuseres også på, hvilke forskelle der er i vælgeradfærden fra land til by. Tilsammen skaber det et billede af, hvorfor det politiske Danmarkskort er i forandring. Bogen afsluttes med engelske abstracts og forfatterbibliografier.

Forfatterne er yderst kompetente og grundige i deres analyse af det danske folketingsvalg 2015. De har gjort brug af en del eksterne eksperter til belysning af områder, der har betydning for vælgeradfærden. Bogen er gennemarbejdet og fyldt med tabeller og figurer, der understøtter analysen.

Om analyse af folketingsvalg findes bl.a. Det nye politiske landskab om folketingsvalget 2005.


Danske kommuner

Årg. 48, nr. 15 (2017)

af

af

Tom Ekeroth

Årg. 48, nr. 15 (2017)