Bøger / skønlitteratur / noveller

Oprør oprør/11 : 15 udvalgte noveller


Beskrivelse


Noveller skrevet af 15 nye stemmer med gennemgående stærke temaer om oprør, opbrud og opgør.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. dec. 2011

af

af

Maria Björnsdóttir

d. 7. dec. 2011

Oprør oprør /11 er resultatet af en novellekonkurrence udskrevet af Stadsbiblioteket i Lyngby i samarbejde med forlaget Books on Demand. Temaet var oprør og knytter sig til bibliotekernes tema uge BITE 2011. Henvender sig til læsere af nye noveller.

Der er tale om 15 forskellige noveller udvalgt af de oprindeligt 98 bidrag, der blev indsendt til konkurrencen. Det er folk i alle aldre og fra alle egne af landet, der har skrevet. Temaet er oprør og de fleste er rettet mod det familiære. Novellerne omhandler så forskellige ting som de (indbildte) lurende farer i mørket, incest og overgreb, mord, nye familier og bonus-familiemedlemmer, religion, tiltrækning og seksualitet, en mor der flytter hjemmefra - væk fra det voksne "barn", hævntogt mod en afvisende redaktør, og flere. Så vidt jeg har kunnet se er der på nær et par stykker af forfatterne, tale om en debut, men det fremgår ikke af bogen. Mange af novellerne er ungdomsnoveller, men ikke dem alle.

Der udgives med jævne mellemrum novellesamlinger på baggrund af en konkurrence, også med biblioteker i ryggen, fx Vil søhesten holde tale som indeholder 12 noveller udvalgt på baggrund af en konkurrence udskrevet af Odense Bibliotek, eller De tre vindernoveller udgivet på baggrund af en konkurrence udskrevet af Morsø Biblioteksforening, men også fx Våddragt der er udgivet på baggrund af en konkurrence udskrevet af Århus havn.

Oprørske og til tider rystende temaer i 15 nye noveller af 15 overvejende nye forfattere.