Bøger / faglitteratur / biografier

Outze i krig : med skrivemaskinen som våben


Beskrivelse


En beretning om hvordan Børge Outze (1912-1980), en kulturradikal militærnægter fra Fyn, udviklede sig til en af landets bedste journalister og mest eftersøgte modstandsmænd. Han oprettede det illegale nyhedsbureau Information og blev den illegale presses midtpunkt indtil han blev arresteret af Gestapo i 1944.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. okt. 2008

af

af

Knud Weile

d. 3. okt. 2008

Dette er fortællingen om Børge Outze, en af dansk presses og modstandsbevægelsens helt store personligheder, henvendt til læsere med interesse for besættelsestidens historie.

Man kommer brat ind i bogen med den spændende skildring af Børge Outzes aftalte flugt fra Gestapo i november 1944, og hermed er scenen sat for beretningen om topjournalistens og modstandsmandens begivenhedsrige tilværelse under besættelsen. Bogen bringer portrætter af nøglepersoner i den illegale presse, læseren kommer tæt på modstandsbevægelsens top og de illegale miljøer i Danmark og Sverige og oplever gestapohovedkvarteret indefra. Selv om skildringen af Børge Outze på det nærmeste er et helteportræt, går forfatterne tæt på deres hovedperson og fremlægger også kritiske indlæg mod journalisten med den spidse pen, der opleves som et helt menneske med både fejl og mange gode sider.

Man støder ofte på Børge Outzes navn i litteraturen om besættelsen, Outze skrev selv om perioden og dens hovedpersoner, og der er udgivet et par samlinger med eksempler på hans journalistik. Dette er imidlertid den eneste nyere biografi om den centralt placerede modstandsmand.

En velskrevet og spændende beretning om et af besættelsestidens og dansk presses store navne, der vil interessere alle, der beskæftiger sig med modstandsbevægelsen, den illegale presse og besættelsestidens hverdag.


Journalisten

2008, nr. 18

af

af

Troels Mylenberg

2008, nr. 18


Berlingske tidende

d. 18. dec. 2008

af

af

Mogens Rüdiger

d. 18. dec. 2008


Jyllands-posten

d. 21. okt. 2008

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 21. okt. 2008