Bøger / faglitteratur / erindringer

På den anden side


Beskrivelse


5 menneskers beretninger om deres liv på den anden side af loven, livet og lykken. De har alle været udsat for svigt og krænkelser i barndommen og har måttet betale med kaotiske liv. Alle er nu på vej mod en lysere tilværelse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2009

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 19. nov. 2009

For unge og voksne fra familier med alkoholproblemer, for fagpersoner, opgaveskrivere og enhver med interesse for sociale problemer og menneskeskæbner.

Bogen består af 5 beretninger fra voksne mennesker, der har været "på den anden side af loven, livet og lykken" (fra bogens bagsidetekst). Selvom alkohol er et gennemgående tema er beretningerne vidt forskellige. Personerne har meget forskellig social baggrund, men har også det fælles træk, at de i dag har fundet selvrespekten og fører et liv, de kan stå ved. Vi hører om deres barndom og oplevelse af svigt, og hvordan de selv "klarede" deres livs kriser fx ved alkohol og kriminalitet, og vi hører om deres tilværelse i dag. Bogens bagmænd m/k er henholdsvis journalist/forfatter og socialrådgiver/formand for TUBA København (Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkoholmisbrugere). Sidstnævnte har deltaget i samtalerne og stillet spørgsmål, mens førstnævnte har udformet beretningerne, der alle er anonymiserede.

Jeg kan bedst sammenligne bogen med Tabu - ud af alkoholfamiliens tavshed, 2009, som giver stemme til unge, der har været svigtet som børn pga. alkoholiserede forældre. Denne bogs forfatter har i lighed med den aktuelle bogs baggrund i TUBA.

Beretninger fra socialt udsatte, der har lært at magte tilværelsen. Et enkelt kritikpunkt: I forfatterforordet om tales moder Teresa som "den myrdede kroatiske nonne" - det findes der vist ikke belæg for at påstå. Det er ærgerligt med sådan en fejl i en ellers fin og seriøs bog.