Bøger / faglitteratur

På patientens præmisser : en brugsbog om skriftlig patientinformation


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lis Pedersen

d. 18. dec. 2018

I denne lille bog har LBJ samlet en række gode råd til hospitalspersonale om skriftlig information. Han tager fat i problemer som: hospitalssprog contra patientsprog, lixtal, patientenspsykiske situation i læsesituationen, layout, personalets tid og muligheder for at lave en professionel pjece. Rundt om krydres med uddrag af pjecer, der ikke er efterlignelsesværdige. Bogen enmeget informativ, og den må kunne anvendes af andre end målgruppen, men bogen vil nok få størst anvendelse i områder med hospitaler og lign. institutioner. Sidst i bogen er forslag til viderelæsning. Peter Harms Larsen: Skriv sundere, 1987, er henvendt til sygeplejersker og omhandler samme emne men derudover også kommunikation med fagfæller, og den er ikke så anvendelig som opslagsbog.LBJ er lektor ved kommunikationslinien på RUC og har tidl. udgivet: Ud af elfenbenstårnet -fortælleteknik for fagfolk der vil skrive en god historie, 1987.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Jytte Bræmer

2007

For sundhedspersonale og informationsmedarbejdere, der har til opgave at udarbejde skriftlig information til patienter.

Forfatteren har tidligere skrevet bøger om kunsten at formidle fagligt stof, så det kan forstås af lægmand, bl.a. Ud af elfenbenstårnet, 2.udg., 2000 og Den sproglige dåseåbner, 2003. Her er det samme emne, men fokuseret specifikt på skriftlig patientinformation i bred forstand. Bogen er en 2. udgave af bogen, der i 1991 blev udgivet af Etisk Råd. Den er omskrevet og udvidet meget i forhold til 1. udgaven. Der er tilføjet et afsnit, der omhandler problematikken omkring formen og omfanget af de baggrundsforklaringer, der bør medtages for at bibringe patienten en større forståelse af sygdommen og undersøgelser mv. Der er desuden et større afsnit, der giver gode råd til at skrive anskueligt, hjælp så man i teksten bevæger sig på det konkrete plan fremfor det abstrakte, bruger konkrete eksempler osv. De tidligere afsnit er desuden udvidet og revideret betragteligt. 1. udgaven bør kasseres. Litteraturliste.

Om samme emne findes Harm Larsen: Skriv sundere, 1997, som er lidt mere fyldig og causerende.

En overskuelig og instruktiv lille håndbog først og fremmest til sundhedssektoren, men den kan også bruges af alle, der skal informere om sit fagområde ud over egne rækker En øjenåbner for, hvordan man ofte fanges i et fagligt indforstået sprogmønster.


Ugeskrift for læger

Årg. 153, nr. 24 (1991)

af

af

Thomas Gjørup

Årg. 153, nr. 24 (1991)


Ergoterapeuten

Årg. 53, nr. 11 (1992)

af

af

Karin Bendixen

Årg. 53, nr. 11 (1992)


Sygeplejersken

Årg. 91, nr. 37 (1991)

af

af

Lene Malmstrøm

Årg. 91, nr. 37 (1991)


Socialrådgiveren

Årg. 53, nr. 21 (1991)

af

af

Susanne Poulsen

Årg. 53, nr. 21 (1991)