Diskuterende teoretisk bog om det ideologiske tab da marxismen "tabte" til den løsslupne kapitalisme. For seriøst interesserede i ideologiernes politiske rolle.
Professor i politisk æstetik Mikkel Bolts bog er en kritisk læsning og analyse af marxismen og tabet efter dens ideologiske "storhedstid" fra sidst i 1960'erne ind i 1980'erne. Et forløb og en periode, der ifølge MB, var kendetegnet ved at udgøre et revolutionært opbrud og en sammenhængende systemkritik, frem mod en opgivelse af en kritik af kapitalismen, frem mod med en overdreven tiltro til nutidens økonomiske selvstyre. MB argumenterer for nødvendigheden af at vende tilbage til en analyse af marxismens sammenhængende analyse af det kapitalistiske samfund. Det giver MB i bogen her via en række artikler, hvor han også inddrager og diskuterer andre vestlige marxistiske teoretikeres tilgange. Med noter og billedmateriale.
Vietnamkrigen og (ungdoms)oprøret fra 1968 er afsættet for MB samt eftertidens (selv)kritik frem til marxismens "afvikling". En gedigen, rationel og teorifast gennemgang - især for dem, der har referencerne, historikken og hele begrebsapparatet på plads. Bogen er relevant på både sine egne præmisser og generelt, netop fordi marxismen ikke i mange år har været så svækket og fjern en ideologi som nu.
Den opdaterede udgave af Hvad er marxisme? giver et samlet overblik over ideologien.