Bøger / faglitteratur til børn

På sporet af vikingerne : nye fund - ny viden


Beskrivelse


Om vikingerne som erobrere, købmænd, sørøvere, udvandrere og opdagelsesrejsende. Der fortælles om samfundet dengang. Om beskæftige lse, boligen og dagliglivet. Mange illustrationer.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2000

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 11. feb. 2000

Den udførlige litteratur- og medieliste sidst i bogen fortæller helt klart, at det her drejer sig om en periode, som er vel belyst, men der kommer hele tiden nyt til via arkæologernes arbejde – her bl.a. om undervandsarkæologi i Roskilde. Generelt giver forfatteren – i samarbejde med en række museumsfolk - en grundig og flot indføring i vikingetiden. Var vikingerne erobrere, købmænd, sørøvere, udvandrere eller opdagelsesrejsende? Eller tvang overbefolkning og fattigdom dem hjemme til at søge ud? Eller var det eventyrlyst, som kunne realiseres p.g.a. de prægtige skibe og godt sømandsskab? Af andre temaer kan nævnes: hvor har vi vores viden fra? hvordan så landet ud? hvad beskæftigede de sig med på hjemmefronten? hvordan så deres huse ud? deres mange rejser o.m.m. Velskrevet og let at gå til samt godt illustrationsmateriale. Bogen igennem opfordres der til at tage stilling til teorier og hypoteser. Der er mange spændende "historiske huller". Bogen er velegnet fra 5. klasse og kan med fordel bruges sammen med I vikingernes fodspor (99/30), som bl.a. er en rejse gennem Danmark til de mest interessante fund.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 2000

af

af

Lis Eriksen

d. 11. feb. 2000

"De vilde vikinger" er genstand for stor bevågenhed fra mange sider. Derfor har vi vikingetiden, velbeskrevet i børnelitteraturen. Denne bog er dybtgående, den fremstår veldokumenteret, og den omtaler de seneste fund frem til 1998 med fundet af et vejanlæg dateret til begyndelsen af vikingetiden. Børn fra 12 år vil både i forbindelse med opgaveløsning og til faglig fordybelse få en alsidig indsigt i vikingernes verden: samfundsopbygningen, dagliglivet, handels- og plyndringstogterne, gudetroen, mødet med kristendommen, fundene, arkæologernes arbejde og resultater og museumsarbejdet. Bogen er tekstrig og velskrevet, og illustrationsmaterialet består af sort-hvide fotos, tegninger og kartografiske skitser. Der er mange billeder, og de er placeret med omtanke i forhold til den gennemgående tospaltede tekst, hvilket giver et varieret helhedsindtryk af layoutet. Omslaget er i farver, og yder en god indgang til bogen. Sammenlignet med Steeles Træd ind i - vikingetiden (98/34) og Margesons Vikinger (99/31), der tjener som bladrebøger og appetitvækkere, giver denne bog en grundigere viden. Bagest er bogen forsynet med ideer til yderligere studier via: bøger, film, musik, Internet og ekskursioner, ligesom der er en illustrationsliste.


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 42 (2000)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 117, nr. 42 (2000)