Pilgrimsvandringer er populære som aldrig før. Mens nogle betragter det som en fysisk udfordring, er der andre der ser den som et åndehul, som kan bruges til at reflektere over tro og liv. Forfatteren præsenterer her sine personlige tanker for en gruppe af interesserede teologer og spirituelt søgende.
Anette Foged Schultz, der er teolog, har arbejdet som sognepræst, som pilgrimspræst og med mennesker i flere sammenhænge. I bogen blander hun erindringer om vandreture med refleksioner om selvudvikling, kirke og teologi. I omkring 40 korte kapitler, bringer hun os fra overvejelser over folkekirken til tanker på ture på Fyn og omkring Viborg. De enkelte kapitler indeholder et dagbogsnotat, en refleksion og også ofte et "sindbillede", som er et kort digt af forfatteren. Det er en personlig bog, Schultz har skrevet, men den kredser om troens og livets store spørgsmål.
Schultz arbejder fint med temaerne vandringer, rejser og personlig udvikling, og bogen er som meget anden udviklingslitteratur reflekterende og sprogligt søgende på kanten af det famlende. Menneskesynet svinger fra det alment favnende til det mere afvisende (ikke kristen spiritualitet, sekulære vandreture) og på samme måde veksler mødet med omverdenen mellem det åbne til det ureflekteret fordomsfulde.
Den svenske præst Martin Lind har i Salt brød & vin også skrevet om pilgrimsvandringen som vej til en bedre forståelse af tro og liv.