Bøger / faglitteratur / biografier

Palle Sørensen - politimorder


Beskrivelse


Om politimorderen Palle Sørensen (f. 1927), der i 1965 skød og dræbte fire betjente og ialt sad 44 år og tre måneder i fængsel, de sidste 33 år var livstidsstraffen for politimordene.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Kresten Søe Christensen

2007

For dokumentarfans og læsere af fx Virkelighedens verden.

"Nok er nok" var justitsminister Frank Jensens ord, da han 1998 benådede den firdobbelte politimorder Palle Sørensen (PS) efter 33 år. Vi hører om PS's barndom og opvækst, hvor han allerede før den fatale septembernat 1965 havde siddet sammenlagt 12 år i fængsel for tidligere forbrydelser fx pengeskabskup. Redegørelsen for selve mordene får en del plads, men tyngden ligger primært på forløbet gennem afsoningen og begivenhederne efter løsladelsen. Bogen er alt i alt en spændende, fængende og fascinerende beretning om PS's liv og forbrydelser, som helt sikkert vil få mange læsere. Svagheden er Bøghs manglende kritiske distance og fascination mht. sin hovedperson. Fx står PS fra starten lidt familiært som Palle suppleret med søde barndoms- og familiefotos, mens politifolkene end ikke afbildes som personer med ansigter, og deres knuste familieskæbner stort set forbigås i tavshed. Selv da "Palle" forfølger et offer, som døende slæber sig 8 m, mhp. et kynisk nakkeskud, vælger Bøgh bevidst/ubevidst en virkningsfuld upersonlig distance med benævnelse af ofrene med mellem- og efternavn. Et moment, der kan få fremstillingen til at virke unuanceret og tit hensætter PS i en offerrolle, som begivenhederne generelt ikke giver belæg for.

Der er intet andet om PS.

En spændende bog om politimorderens liv og lange afsoning, som vil få mange læsere. På negativsiden tæller manglende distance til PS, som ofte giver en lidt unuanceret vinkel.


Weekendavisen

d. 14. dec. 2007

af

af

Leif Blædel

d. 14. dec. 2007