Essays om EU's udfordringer i nutiden set med et historisk og filosofisk udgangspunkt. For interesserede i EU og europæisk historie og identitet.
Ágnes Heller (1929-2019) var filosof med interesse for europæiske forhold. Hun blev født i Budapest og overtog Hannah Arendts lærestol på et universitet i New York. I det første essay beskrives, hvordan Europa står i vejen for sig selv i konflikten mellem det centrale og perifere EU, så nationalismen udfordrer de skrøbelige demokratier. Essayet "Europa Europa" analyserer det for EU ømfindtlige flygtningespørgsmål, oplister historiske baggrunde for Europas aktuelle problemer og leverer argumenter for nye tilgange. I bogens sidste tekst beskriver AH, med sit fødeland Ungarn som eksempel, hvordan en nyvundet frihed ikke altid leder til et liberaldemokratisk frit styre, men kan udvikle sig til et nyt tyranni.
Hellers analyser er skarpe og let tilgængelige. Den proeuropæiske filosof giver et godt ind- og overblik over helt centrale problemstillinger og udfordringer for EU i en tid, hvor Europa mister indflydelse ift. de større verdensdele. AH tror ikke på en dybere særlig fælles europæisk identitet, men meget på nødvendigheden af landenes samarbejde som modvægt til en ny splittelse via nationalismen.
Grøndahls essays Europa er ikke et stedEuropæiske fællesskaber?Hvorhen Europa? har en lignende tilgang, mens Europæiske fællesskaber? går mere polemisk til værks. Også Østergaards Hvorhen Europa? er central i denne sammenhængGrøndahls essays Europa er ikke et sted har en lignende tilgang, mens går mere polemisk til værks. Også Østergaards Hvorhen Europa? er central i denne sammenhængGrøndahls essays Europa er ikke et sted har en lignende tilgang, mens Europæiske fællesskaber? går mere polemisk til værks. Også Østergaards er central i denne sammenhæng.