Bøger / faglitteratur

Penge som tryllestøv : Hvordan banker skaber penge og blæser finansbobler op


Beskrivelse


Debatbog der forholder sig kritisk til bankernes måde at skabe penge på.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. dec. 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 11. dec. 2019

Spændende og højaktuel debatbog som ser kritisk på bankernes måde at skabe penge på. For dig som følger debatten om hvidvask, finansbobler og den svigtende tillid til banksektoren.

"Pengemængden skabes som tryllestøv, frembragt af banker hver for sig, ud af den blå luft". Sådan starter denne debatbog med et citat af Richard A. Werner, som er engelsk professor i international økonomi og bæredygtig udvikling. I forordet forklarer forfatter Ib Ravn, at hans sigte med bogen ikke er at argumentere for at bankerne skaber penge, men at forklare, hvordan denne pengeskabelse foregår. Bogen har overskrifter som "Økonomiens smertensbarn", "Hvad laver de i banken efter tre?", "Finans- og boligbobler", "Urimeligt og ubegribeligt" og "En økonomi uden rutsjebane". I et afsnit om en "pengereform" forklarer forfatteren, hvordan bankerne kan fratages deres nuværende monopol på pengeskabelse. Ib Ravn er Ph.d. og lektor på Aarhus Universitet, og han er medstifter af interesseorganisationen "Gode Penge" som netop arbejder for et mere "demokratisk pengesystem".

Velargumenterende og tankevækkende debatbog som er pædagogisk med letforståelige billeder på den indimellem snørklede pengelogik, og som ikke forudsætter du er økonom for at kunne forstå pengenes vej fra bankerne til og fra din egen konto.

En anden debatbog er fx Vores penge i vores bank.