Bøger / faglitteratur

Pengeguden


Beskrivelse


Med udgangspunkt i Matthæusevangeliet "Ingen kan tjene to herrer" undersøger forfatteren, hvad der sker, når mennesket sætter Mammon som fortegn for sin forståelse af tilværelsen. Muligvis kan der åbne sig en tredje vej, hvis man tager evangeliet på ordet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2016

af

af

Hamide Kara

d. 3. nov. 2016

Om det moderne menneskets forhold til Gud og penge. Især for troende kristne læsere.

Forfatter og teolog Jakob Brønnum indleder bogen med Matthæusevangeliet, hvor Jesus i Bjergprædikenen siger: "Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene og ringeagte den anden. I kan ikke tjene både Gud og Mammon." Brønnum skriver, at menneskers forhold til penge minder om religiøs adfærd og denne påstand vil han undersøge. "Penge har en særstilling i forhold til vores moral (..). Det ligger tilsyneladende så dybt i os, at vi først rækker ud efter pengene og først derefter eventuelt søger mødet med medmennesket, at det har instinktiv karakter. Den impuls eller stimulans, som den udløser, gennemtrænger vores adfærd på alle niveauer." Forfatteren skriver, at der i begrebet Mammon er noget usynligt der regerer med mennesker, ligesom en Gud. For Mammon kommer ind mellem mennesker hele tiden og lægger sig mellem mennesker. For Brønnum består hengivelse til Mammon i at realisere sig selv økonomisk, hvorimod hengivelse til Gud består i at realisere livet.

En velskrevet bog om en tredje vej, hvis man tager evangeliet på ordet. Bogen har referencer til både evangeliet og den europæiske idehistories tænkere.

Relevant litteratur er forfatterens tidligere udgivelser: Kristus som antiheltArgumenter mod døden og Argumenter mod døden. Heri indgår også evangelielæsning på det moderne menneskes præmisserRelevant litteratur er forfatterens tidligere udgivelser: Kristus som antihelt og . Heri indgår også evangelielæsning på det moderne menneskes præmisser.