Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Plastic-rocker


Beskrivelse


Frank på 16 er anbragt på "Bøgen", hvor han møder den 14-årige Ulla. De brænder varm på hinanden og beslutter at tage på springtur.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Frank, 16 år og social taber, anbragt på Bøgehuset (Bøgegården, Bøgen). Faderen: arbejdsløs, fordrukken sut. Moderen død. En af samfundets udstødte, der har været hele møllen igennem(skolepsykolog-læseklinik-obsvrøvl med alle voksne). Frank vil ikke hjem til faderen i påsken og tager på springtur med overklassepigen Ulla, der bor på Bøgen for at slippe for forældrenesformynderi. På turen når de til Rold skov og hentes hjem af politiet. De får lov til at feriere hos Ullas forældre, hvor Frank lærer et nyt miljø at kende. Her er han dog også underlagt de voksnesmeninger, så afsted igen, hjem til fatter i Svendborg - og hvad så?? Bogen er open-ended. Vi kender Frank som en rastløs, asocial taber. Er han dømt til at forblive det? Hvilke muligheder har Ullafor at påvirke ham ud over at drille ham som "plasticrocker"? Er der en fremtid, blot man slår sig løs, vender samfundet ryggen, flygter? Bogen er let læst i Flemming Andersens kendte, direktesprog illustreret med 4 linoleumssnit,der passer fint til teksten med deres enkle, rå, kantede streg. 6.-7. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

Frank på 16, søn af enlig, arbejdsløs, fordrukken far, og hans pige Ulla, 14, fra det pæne, rige, venlige hjem i Risskov, begge anbragt på et ungdomshjem ved Århus, tager på springtur sammen,fordi Frank ikke vil hjem til faderen i påskeferien. De hugger en bil, men opdages selvfølgelig af politiet. Påskeferieproblemet løses ved, at Frank tager med Ulla hjem, men de ender alligevel medat foretrække at besøge Franks far, F.A., kendt for sine socialrealistiske bøger om børn og unge, lader her ordene og synsvinklen være Franks, hvilket begrænser perspektiverne en hel del. Man fåret rimeligt indtry af en forvirret ung fyr, der ikke hører til de hårde drenge, men der vises ingen vej ud af hans position som social taber. Imidlertid forekommer beskrivelsen af hans socialebaggrund i form af indskudte afsnit med reflektioner over forældrenes forhold, skolevanskeligheder, småtyverier m.m. for overfladiske til at virke overbevisende og engagerende. Bogen er meget letlæst med detjargonprægede sprog og de korte sætninger og henvender sig til børn/unge fra ca. 12 år (også de lidt læseuvante).


Politiken

d. 3. mar. 1982

af

af

Sus Rostrup

d. 3. mar. 1982


Folkeskolen

årg 99, nr 24 (1982)

af

af

Bent Rasmussen

årg 99, nr 24 (1982)


Aalborg stiftstidende

d. 16. maj 1982

af

af

Lange

d. 16. maj 1982


Land & folk

d. 19. okt. 1982

af

af

Herman Oschlak

d. 19. okt. 1982


Lands-avisen Aktuelt

d. 8. mar. 1982

af

af

Steffen Larsen

d. 8. mar. 1982