Bøger / skønlitteratur / roman

Pobeda 1946


Beskrivelse


En splinterny Pobeda er i 1946 den flotteste af alle biler for en 6-årig dreng. Desværre bliver hans fascination af bilen skæbnesvanger for hans familie i det sovjetisk annekterede Estland.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. feb. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 20. feb. 2018

En splinterny Pobeda er i 1946 den flotteste af alle biler for en 6-årig dreng. Desværre bliver hans fascination af bilen skæbnesvanger for hans familie i det sovjettisk annekterede Estland. En gribende og vedkommende roman for alle, der er lidt historisk interesserede.

Den lille familie på tre holder sig skjult lidt uden for byens centrum - faren er eftersøgt modstandsmand - og tiden falder den 6-årige dreng ulideligt lang Han får lov at gå lidt udenfor og falder i snak med chaufføren, der kører en cremefarvet Pobeda. Han taler over sig, og dagen efter er faren forsvundet. Han og moren må starte et liv på flugt og opsøger mosteren, der er en berømt operasangerinde. Hun venter som så mange estere på at blive befriet af den engelske hær og dermed på at gense sin elskede, en britisk BBC-journalist.

Pobeda betyder sejr på russisk, og romanen fortjener i den grad at besejre danske læserhjerter. Den fortæller en dramatisk kærlighedshistorie og et bevægende familiedrama og bibringer i tilgift viden og indsigt om tiden lige efter Estland blev lukket helt hed. Bogens hovedpersoner - især den lille dreng - er troværdige og tragiske og kæmper alt, hvad de kan for at modstå jerngrebet og for at bevare den sidste rest af integritet.

Esteren Jaan Kross har også skrevet fremragende romaner fx SvirreflugtStalins køer, og endnu flere kender finsk-estiske Sofi Oksanens forfatterskab - bl.a. slægtsromanen Stalins køerEsteren Jaan Kross har også skrevet fremragende romaner fx Svirreflugt, og endnu flere kender finsk-estiske Sofi Oksanens forfatterskab - bl.a. slægtsromanen .


litteratursiden.dk

d. 29. mar. 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 29. mar. 2019

En både smuk og deprimerende bog, der giver et knugende billede af en befolkning og et land, hvor den ene besættelsesmagt afløses af den anden. Pobeda er et russisk efterkrigsbilmærke, som den 6-årige...


Berlingske tidende

d. 10. mar. 2018

af

af

Jørgen Johansen (f. 1941)

d. 10. mar. 2018


Weekendavisen

d. 16. mar. 2018

af

af

Birte Weiss

d. 16. mar. 2018